12/01/2007

13. 1η Δεκεμβρίου: AIDS Day


1η Δεκεμβρίου


Παγκόσμια ημέρα
ενημέρωσης και πρόληψης
για το AIDS!




Εισαγωγή

Ο ιός του AIDS, έχει σήμερα μολύνει πάνω από εβδομήντα εκατομμύρια ασθενείς σε όλον τον κόσμο και δυστυχώς τα κρούσματα αυξάνονται. Κύριος λόγος θεωρείται η έλλειψη ενημέρωσης του κοινού, καθώς και η αρνητική στάση της Καθολικής Εκκλησίας και σκληροπυρηνικών κυβερνήσεων, που δείχνουν να αγνοούν τις πραγματικές διαστάσεις του προβλήματος.

Ο ιός του AIDS, εξακολουθεί να είναι επικίνδυνος και σε πολλές περιπτώσεις, να σκοτώνει! Μεταδίδετε μέσω των υγρών του σώματος, όπως το σπέρμα, τα κολπικά υγρά και το αίμα. ΔΕΝ μεταδίδετε όμως αποδεδειγμένα, μέσω του σάλιου, του ιδρώτα, του δακρύου, των ούρων και λοιπών εκκρίσεων του σώματος.

Συνηθέστερος τρόπος μετάδοσης του, είναι μέσω του σεξ χωρίς προφυλάξεις (τουτέστιν προφυλακτικό), μέσω κοινής χρίσης βελόνων ανάμεσα σε τοξικομανείς και γενικός χρήστες ουσιών, την μετάγγιση μολυσμένου αίματος, ή από μητέρα φορέα στο παιδί κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πως μπορούμε να προφυλαχτούμε από τον ιό, χωρίς να χάσουμε την χαρά του έρωτα; Κι αν νοσήσουμε, τι μπορούμε να κάνουμε;


Σύντομο ιστορικό

Το καλοκαίρι του 1981, γίνεται για πρώτη φορά αναφορά στην Αμερική, για έναν ασθενή που πέθανε από ένα «άγνωστο» ως τότε σύνδρομο που αργότερα ονομάσθηκε AIDS («Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας», όπως ονομάζεται Ελληνικά).

Τότε, τα πράγματα ήταν πολύ συγκεχυμένα κι ο κόσμος δεν γνώριζε πολλά. Σύντομα ακολούθησαν άλλοι πέντε θάνατοι κι άρχισε να διαφαίνεται πως μια «μυστηριώδη» ασθένεια χτυπούσε τους άνδρες, και δη τους ομοφυλόφιλους άνδρες.

Αυτή η ατυχής σύμπτωση, οδήγησε λανθασμένα τα πρώτα χρόνια, τον κόσμο να πιστεύει πως ήταν κάτι που είχε σχέση μόνο με τους ομοφυλόφιλους. Πολλοί μάλιστα κακεντρεχείς χριστιανικοί κι άλλοι θρησκευτικοί οργανισμοί, διέδιδαν με περισσή ευχαρίστηση, πως αυτή ήταν ίσως η μεγαλύτερη απόδειξη –απευθείας σταλμένη από τον μεγαλοδύναμο– πως οι ομοφυλόφιλοι τιμωρούνταν έτσι για την αμαρτωλή τους ζωή.

Απόρροια αυτού του γεγονότος, ήταν πολύ ετερόφυλοι να αγνοούν και να παραβλέπουν εντελώς το φαινόμενο του AIDS, για σχεδόν μια ολόκληρη δεκαετία, με αποτέλεσμα ο ιός να βρει πρόσφορο έδαφος και να εξαπλωθεί ραγδαία.

Στην αρχή, οι επιστήμονες έδωσαν αγώνα για να βρουν τι είναι ο ιός, πως μεταδιδόταν και πως μπορούσε να καταπολεμηθεί.

Η ταυτοποίηση γίνεται το 1983 στην Γαλλία, με τους Αμερικανούς να ακολουθούν κατά πόδας. Οι επιστήμονες αναγελούν περιχαρείς –κι ίσως υπεραισιόδοξα–, πως αφού ταυτοποιήθηκε ο ιός, σύντομα θα ήταν σε θέση, όχι μονάχα να τον καταπολεμήσουν, αλλά να αναπτύξουν κι ένα εμβόλιο κατά του ιού. (2007 μ.Χ., κι ακόμη δεν υπάρχει ούτε εμβόλιο, ούτε και θεραπεία).

Αργότερα, αναπτύχθηκαν κάποια φάρμακα, τα οποία επιβράδυναν την εξέλιξη του ιού, χαρίζοντας έτσι, παραπάνω χρόνια ζωής στους ασθενείς που νοσούσαν. Δυστυχώς αποδείχθηκαν υπερβολικά τοξικά, με αποτέλεσμα να πέφτει δραματικά η ποιότητα ζωής των ασθενών, οι οποίοι υπέφεραν από τις έντονες παρενέργειες –σε μερικές περιπτώσεις τα φάρμακα αυτά, επέφεραν και τον θάνατο του ασθενούς.

Το 1988 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, ανακηρύσσει την 1η Δεκεμβρίου ως παγκόσμια ημέρα πρόληψης κι ενημέρωσης για το AIDS. Έκτοτε, πολύ νερό έχει κυλήσει στο αυλάκι, αλλά τα πράγματα δεν πάνε τόσο καλά ως θα ’πρεπε.



Εσύ, φόρεσες το προφυλακτικό σου;



Τί Είναι Το AIDS;

Το AIDS είναι ένας ιός, που χτυπάει το ανοσοποιητικό σύστημα του ανθρώπου· του συστήματος δηλαδή, που αναλαμβάνει την άμυνα του οργανισμού απέναντι σε ξένα σώματα όπως ιούς και μικρόβια.

Υπάρχουν δύο στάδια. Το πρώτο είναι όταν κολλάς τον ιό και γίνεσαι φορέας. Ο ιός βρίσκεται στο σώμα του και επωάζει. Η χρονική περίοδος είναι από μερικές εβδομάδες, μήνες, σε κάποιες περιπτώσεις, ίσως και χρόνια. Τότε λέμε πως κάποιος είναι φορέας του ιού HIV(+)· οροθετικός δηλαδή.

Η δεύτερη φάση, είναι όταν ο ιός έχει επωάσει, και πλέον έχει καταστρέψει σχεδόν ολοκληρωτικά ανοσοποιητικό σύστημα. Τότε λέμε πως ο ασθενής νοσεί πλέον, κι έχει εκδηλώσει το «Σύνδρομο Επίκτητης Ανοσολογικής Ανεπάρκειας»· ή AIDS όπως είναι γνωστό. Σε αυτή την φάση, πέφτει σταδιακά η άμυνα του οργανισμού σε άλλους ιούς και μικρόβια, που προκαλούν συνεχείς λοιμώξεις. Ο ασθενής πεθαίνει μετά από μήνες ή μερικά χρόνια, όχι λόγο του ιού του AIDS, αλλά από άλλες λοιμώξεις, όπως πνευμονία κ.α., που παλαιότερα ο οργανισμός του θα τις αντιμετώπιζε πολύ εύκολα.

Παλαιότερα τα πράγματα ήταν πολύ άσχημα· ο μέσος όρος ζωής των ανθρώπων από την στιγμή που μολύνονταν με τον ιό, ήταν περίπου τα δύο χρόνια.

Σήμερα –ευτυχώς–, η επιστήμη έχει προχωρήσει πολύ. Μπορεί μεν να μην θεραπεύει τον ιό, αλλά με φάρμακα που είναι πολύ λιγότερα τοξικά, κι έχουν πολύ λίγες παρενέργειες σε σχέση με τα παλαιότερα, αδρανοποιούν τον ιό και επιτρέπει σε φορείς του ιού, να ζουν για δέκα ή είκοσι και βάλε χρόνια. Ουκ ολίγοι φορείς σήμερα, συνεχίζουν να ζουν μια σχετικά φυσιολογική ζωή, κουβαλώντας τον ιό μέσα τους για πάνω από είκοσι χρόνια!

Δεν υπάρχει μέχρι σήμερα οριστική θεραπεία για τον ιό, ούτε και διαφαίνεται σοβαρή πρόοδος στον επιστημονικό κόσμο, για την επόμενη τουλάχιστον δεκαετία. Οπότε θέλει προσοχή και πρόληψη!


Το AIDS σήμερα

Κατά μέσα της δεκαετίας του ’90, έγινε συστηματική ενημέρωση του κοινού, κυρίως στις λεγόμενες ανεπτυγμένες χώρες, σχετικά με τον ιό του AIDS. Προσπάθησαν να αφυπνίσουν τους ανθρώπους ώστε να δίνουν μεγαλύτερη σημασία στην ενημέρωση, κυρίως των νέων ανθρώπων, σχετικά με τον ιό, τους τρόπους μετάδοσης του και τους τρόπους πρόληψης. Έγιναν παγκόσμιες αλλαγές και θεσπίσθηκαν νέοι κανονισμοί για τον έλεγχο του αίματος στις μεταγγίσεις και γενικός στον ιατρικό τομέα.

Τα πρώτα δήγματα ήταν ενθαρρυντικά, και φάνηκε πως ίσως να μπορούσε να ανακοπεί η πορεία του ο ιού. Δυστυχώς όμως με τα χρόνια, η μεγάλη καμπάνια ενημέρωσης έφθινε. Αποτέλεσμα είναι ο ιός να έχει πάρει κυριολεκτικά τα πάνω του και τα κρούσματα να αυξάνονται συνεχώς. Υπολογίζεται πως μέχρι το 2025, θα είναι η τρίτη παγκοσμίως αιτία θανάτου!

Υπεύθυνοι θεωρούνται οι κυβερνήσεις και η εκκλησία, οι οποίοι αντιτίθενται στην όλη ιδεολογία την ενημέρωσης του κοινού σχετικά με τον ιό και το σεξ.

Η Καθολική Εκκλησία, με τον αποθανόντα Πάπα Παύλο Β’, και τον σημερινό Πάπα, Βενέδικτο, αντιτίθενται σφόδρα στην ενημέρωση για την χρήση του προφυλακτικού στους νέους, και αντιπροτείνουν το απλό και θεμιτό γι’ αυτούς, την πλήρη αποχή του σεξ, εκτός γάμου. Από την άλλη, συντηρητικές κυβερνήσεις, με ηγέτιδα αυτή των Η.Π.Α., που ερωτοτροπούν με μια νέα μορφή θεοκρατικής διακυβέρνησης, ακολουθούν τις επιταγές της εκκλησίας και στρουμφοκαμιλίζουν σκανδαλιστικά.

Αποτέλεσμα, είναι σήμερα μια μεγάλη πλειοψηφία, κυρίως νέων ανθρώπων, να έχουν πέσει στα παλιά, ανόητα στερεότυπα, όπως το ότι το AIDS είναι μια ασθένεια που αφορά κυρίως τους ομοφυλόφιλους, τους ναρκομανείς και γενικώς, πάσης φύσεως «έκπτωτους».

ΜΗΝ τα πιστεύετε αυτά, ό,τι κι αν σας πούνε! Ο ιός σε αντίθεση με τους ανθρώπους δεν είναι ρατσιστής, ούτε και φαλλοκράτης.
Χτυπάει αδιακρίτως ανθρώπους και των δύο φύλων, θρησκείας, φυλής, ηλικίας και σεξουαλικού προσανατολισμού.




Πρόληψη — Αντιμετώπιση

Όπως προαναφέραμε, η μετάδοση γίνεται κυρίως με το σεξ, και την μετάγγιση μολυσμένου αίματος (μεταδίδεται και με άλλους τρόπους που έχουν πάντα σχέση με τα υγρά του σώματος· όχι όμως σάλιου, ιδρώτα, ούρων κλπ.).

Το πρώτο που μπορεί να γίνει λοιπόν, είναι να γίνεται ΠΑΝΤΑ σεξ με την χρήση προφυλακτικού. Αν κάποιος ή κάποια, σας προτείνει να κάνετε σεξ χωρίς προφύλαξη, –γιατί λέει σας αγαπάει–, σηκώστε το σλιπάκι ή την κιλότα σας και φύγετε αμέσως!

Σε περίπτωση στοματικού σεξ, η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, συνιστά μεν την χρήση του προφυλακτικού, αλλά γνωρίζει ότι αυτή η καμπάνια δεν απέδωσε ποτέ.

Το σύνολο των ανθρώπων, δεν βρίσκει διαφορά στο να γλείψει ένα αγγούρι, και στο να γλύψει ένα πέος τυλιγμένο σε σελοφάν καλυμμένο με σπερματοκτόνο, —προτιμά να γλύψει ένα θερμιδοφορτωμένο παγωτό! Γι’ αυτό κι ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δεν επιμένει σ’ αυτό το θέμα στα σποτ και στις ενημερώσεις της. Συνιστά όμως δύο βασικά πράγματα:

Πρώτον, να μην γίνεται εκσπερμάτωση μέσα στο στόμα. Δεύτερον, αν γίνει εκσπερμάτωση μέσα στο στόμα, είναι καλύτερα να γίνει κατάποση του σπέρματος· τα στομαχικά οξέα αποδεικνύονται πολύ καλά ακόμη και στην εξόντωση του ιού. Το να τα φτύσουμε, απλώς δεν έχει αποτέλεσμα· ο ιός, μεταδίδεται πιο εύκολα, μέσω του βλεννογόνου που καλύπτει το εσωτερικό της στοματικής κοιλότητας και τον φάρυγγα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας υπολογίζει πως οι πιθανότητες για μετάδοση του ιού μέσω του στοματικού σεξ είναι πιθανές μεν, αλλά πολύ λίγες δε.

Συμπληρωματικά, να πούμε ότι εάν σπέρμα ή κολπικά υγρά, πέσουν πάνω στο δέρμα ή στα μαλλιά, δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης του ιού, μιας και δεν μπορεί να διαπεράσει το δέρμα —εξαίρεση(!) υπάρχει αν πέσει σε ανοιχτή πληγή· οι πιθανότητες και πάλι είναι ελάχιστες όμως.

Όταν κάνουμε στοματικό σεξ, καλό είναι να μην γίνει εκσπερμάτοση εντός του στόματος, και να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχουν χαλασμένα δόντια, πληγωμένα ούλα και άλλου είδους ανοιχτές πληγές στην στοματική κοιλότητα. Αλλιώς ο ιός μπορεί να καταφέρει να μπει στο σώμα.

Σε χρηστές ουσιών, νομίμων και μη, συνιστάται η χρίση αποστειρωμένης βελόνας η οποία ΔΕΝ ξαναχρησιμοποιείται ποτέ ξανά. Για μεταγγίσεις αίματος, γίνεται πλέον συστηματικός και σοβαρός έλεγχος στο αίμα. Τυχαία περιστατικά με λάθη συμβαίνουν, αλλά είναι σπάνια και δαιμονοποιούνται στην τηλεόραση δημιουργώντας πανικό.

Σε περίπτωση μόλυνσης, ακολουθείται θεραπεία με συνεχή παρακολούθηση από γιατρό. Καλό είναι να κάνουμε τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο εξετάσεις αίματος, για να ανιχνευθεί ο ιός όσο γίνεται γρηγορότερα σε περίπτωση που το κολλήσαμε· πριν εμφανιστούν συμπτώματα. Έχει καταλυτική σημασία, για την μετέπειτα ζωή μας ως φορείς του ιού.

Η μόνη λύση μέχρι σήμερα είναι το σεξ με προφύλαξη —τουτέστιν, ΠΡΟΦΥΛΑΚΤΙΚΟ (καπότα ντε!)


Επίλογος

Η μέρα της 1ης Δεκεμβρίου, θεσμοθετήθηκε για δύο βασικούς λόγους:
Πρώτον, για να θυμόμαστε τα εκατομμύρια ήδη θύματα του ιού, που συνεχίζει να σκοτώνει καθημερινά χιλιάδες ανθρώπους. Δεύτερον, για να μας αφυπνίζει την προσοχή και να προσέχουμε τις ερωτικές μας συνήθειες. Να αγαπάμε τον εαυτό μας και τον (ή τους) σύντροφό (-ούς) μας.

Μεγάλο πρόβλημα, αποτελεί επίσης το γεγονός, πως άνθρωποι ανημέρωτοι γίνονται άγριοι και ρατσιστές απέναντι σε φορείς του ιού. Παλαιότερα, στις αρχές της εκδήλωσης του ιού, γίνανε τερατουργήματα εναντίων οροθετικών ατόμων, όπως εκδιώξεις, εξώσεις, απολύσεις, ακόμη και δολοφονίες. Το χειρότερο, πριν την σωματικό θάνατο, είναι ο κοινωνικός θάνατος του φορέα ή του νοσούντος ατόμου.

Την 1η Δεκεμβρίου, θυμόμαστε τα θύματα· ενημερωνόμαστε· χαιρόμαστε την ζωή· τον έρωτα! Με αγάπη στον εαυτό μας και στον συνάνθρωπό μας!


Σύνδεσμοι: (ανοίγουν σε νέο παράθυρο)
el.wikipedia.org/wiki/AIDS
www.10percent.gr/issues/200410/10.html
www.10percent.gr/issues/200404/16.html
news.pathfinder.gr/health/features/prevention_aids.html
www.iatronet.gr/article.asp?art_id=342
en.wikipedia.org/wiki/AIDS


Τάδε έφη,
Ναυτίλος του Διαδικτύου (Περικλής Π.)

9 σχόλια:

APSOY είπε...

Αααχχχχχχ Ναυτίλε μου, πότε θα έρθει η μέρα που θα θεωρείται η 1η Δεκεμβρίου ως η Παγκόσμια ημέρα για να θυμόμαστε μια αρρώστια που κάποτε θεωρούνταν μάστιγα και τώρα έχει γίνει σαν την γρίππη - ακίνδυνη και ανάξια αναφοράς!!!

:(

Καλή εβδομάδα!

revqueer είπε...

Πες τα ρε αψού...

Greekstories είπε...

Τι να πω; καλη 1η Δεκεμβριου; Παντα τετοια μερα θυμαμαι δυο αγαπημενους που εφυγαν...

Ναυτίλος είπε...

Apsoy:

Θα γίνει κι αυτό, όπως μιλάμε σήμερα για την πάλαι ποτέ θανατηφόρα πανούκλα. Αλλά έχουμε ακόμη δρόμο. Εντωμεταξύ, να φοράμε πάντα καπότα, πριν τον πάρουμε ή τον δώσουμε. :-)

Revqueer:

Τα λέει, τα λέει, αλλά ποιος ακούει. ;-)

Greekstories:

Λυπάμαι που το ακούω αυτό φίλτατε. Να τους θυμάσαι με αγάπη κι αυτή από πάνω θα βλέπουν. Μακάρι να σταματήσει σύντομα αυτή η λαίλαπα του AIDS.

(-_-)q

Menelaos Gkikas είπε...

Αν μπορούσε ο κόσμος να εντωπίσει την διάσταση των ομοφυλόφυλων θα ήταν αλλιώς τα πράγματα! Αχ Αχ!

Ναυτίλος είπε...

Μενέλαε:

Σ’ ευχαριστώ πολύ που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις το άρθρο μου. Σε παρακαλώ όμως να συγχωρέσεις –την αφελή ίσως– ερώτησή μου, αλλά ειλικρινά δεν καταλαβαίνω το νόημα του σχόλιού σου. Τι εννοείς λέγοντας: «διάσταση των ομοφυλόφιλων», και που κολλάει με το γενικότερο θέμα του AIDS;

Ευχαριστώ.

Greekstories είπε...

Ναυτιλε μου, πανε μερες να επικοινωνησουμε. Καλο το αρθρο σου για την πληροφορηση αλλα εχει αρκετες ελλειψεις. Παρ' ολα ταυτα ειναι μια καλη αρχη. Ισως θα ηταν μια καλη ιδεα να καναμε μια σειρα αρθρων που νια πιανει το θεμα πολυ βαθεια. Τι λες;

Φιλια

Ναυτίλος είπε...

Φίλτατε Greekstories:

Κατανοώ το σχόλιό σου και γνωρίζω πως το άρθρο δεν είναι ολοκληρωμένο και τέλειο. Πολλά θα μπορούσαν ακόμη να ειπωθούν. Δεν το έκανα όμως, γιατί απλά ένα κείμενο που είναι σχεδιασμένο για ανάγνωση στο διαδίκτυο, δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα μακροσκελές. Απλά ήθελα να δώσω όσο πιο περιεκτικά μια εικόνα για το τι είναι το AIDS. Το κείμενο έπιανε τέσσερις σελίδες στο Word και μου φαινότανε ήδη αρκετά μεγάλο. Αν το ανέπτυσσα περισσότερο, εντρυφώντας σε λεπτομέρειες, ίσως να κούραζε πιθανούς αναγνώστες που αρέσκονται σε πιο «εύπεπτη» ύλη.

Θέλω να πιστεύω πως το κείμενο θα αφυπνίσει μερικούς που θέλουν μια γενική ενημέρωση. Για όσους από την άλλη αναζητούν πιο περιεκτικές κι αναλυτικές πληροφορίες, υπάρχει –δόξα τον Θεό– αρκετή ύλη διασκορπισμένη στο διαδίκτυο που μπορούν να κατατοπίσουν διεξοδικά τον κάθε αναγνώστη.

Η ιδέα σου για μια σειρά άρθρων δεν είναι άσχημη· θα μπορούσαμε το να δουλέψουμε για να το έχουμε έτοιμο για του χρόνου. :-)

APSOY είπε...

Δυστυχώς, greekstories ο κόσμος δε γνωρίζει ούτε το 1/3 απ' όσα έγραψε ο Ναυτίλος μας!

Μακάρι να ήταν για όλους ελλειπές και να μπορούσαν να κάνουν παρόμοιες διορθώσεις!

Δεν παύει να είναι πολύ καλή η δουλειά σου Ναυτιλάκο! :)