3/07/2008

25. Βιβλιοπαρουσίαση (α’)


Βιβλιοπαρουσίαση (α’)


Τελευταία διάβασα αρκετά βιβλία, και αποφάσισα να κάνω μία σύντομη παρουσίαση τους, με ένα μικρό σχόλιο για κάθε βιβλίο, καθώς και μία ενδεικτική (με αυστηρά προσωπικά κριτήρια) βαθμολογία τους.

Παραθέτω τα βιβλία όχι αλφαβητικά, αλλά με την σειρά που διαβάστηκαν. Στην παρένθεση, έχω την βαθμολόγια με άριστα το δέκα· εννοείται, φυσικά(!), πως η βαθμολόγηση έγινε με προσωπικά κριτήρια και δεν θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν ή να νοηθούν ως προτροπή ή όχι στην ανάγνωση-απόκτηση των βιβλίων. Για κάθε βιβλίο παρατίθεται μια σύντομη περιγραφή-κριτική που δεν ξεπερνά η καθεμιά τις 120-140 λέξεις. Ας αρχίσουμε λοιπόν.


«Το Μονοπάτι Στη Θάλασσα»
Συγγραφέας: Αντώνης Σουρούνης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
ISBN: 960-03-4201-6
Αρ. σελίδων: 653
Προσωπική βαθμολογία: 9/10

Η (μάλλον) αυτοβιογραφία του συγγραφέα, μέσω της οποίας μας περιγράφει την ζωή στην Θεσσαλονίκη μετά τον Β’ Π.Π., μέσα από τα μάτια ενός «λαϊκού» παιδιού, μεγαλωμένο στις φτωχογειτονιές της πόλης.
Στην αρχή με δυσκόλεψε η πρόζα με τις μεγάλες παραγράφους, στις οποίες εγκιβώτιζε, σε πολλές περιπτώσεις, μικρότερες ιστορίες. Το τέλος του, μου άφησε μια γλυκόπικρη γεύση νοσταλγίας, το αίσθημα πως: «είμαι πολύ μαλάκας που δεν γεννήθηκα κι έζησα σε εκείνη την εποχή»· τόσο όμορφα τα περιγράφει, χωρίς όμως στιγμή να μην μας αφυπνίζει «χτυπώντας» μας στο πρόσωπο, για τις δυσκολίες και τα προβλήματα της εποχής που περιγράφει.
Εν κατακλείδι το θεωρό όχι μυθιστόρημα, ούτε αυτοβιογραφία, αλλά ψυχογράφημα μιάς κοινωνίας μιάς συγκεκριμένης εποχής· σχεδόν βιβλίο ιστορικό, θα το χαρακτήριζα.


«Η Γυναίκα Που Πετάει»
Συγγραφέας: Μενής Κουμανταρέας
Εκδόσεις: Κέδρος
ISBN: 960-043-138-8
Αρ. σελίδων: 404
Προσωπική βαθμολογία: 6/10

Η θαυμαστές του Κουμανταρέα ίσως να με μισήσουν, αλλά για πρώτο του βιβλίο που διάβασα, μου άφησε κακές εντυπώσεις. Βρήκα το γράψιμό του κουραστικό, ίσως, υπερβολικά εξεζητημένο· χρειάστηκε να κατεβάσω το λεξικό μου αρκετές φορές από το ράφι, ψάχνοντας την σημασία λέξεων που δεν γνώριζα πως υπήρχαν (είμαι λιγάκι αγράμματος, είναι αλήθεια).
Τα διηγήματα που περιέχονται στο βιβλίο μου άφησαν ανάμικτες εντυπώσεις. Μερικά τα βρήκα πολύ κουραστικά και βαρετά, κι άλλα μέτρια· μόνο δυό-τρεία μου άρεσαν αρκετά (δεν θυμάμαι τον τίτλο, αλλά είχε θέμα με έναν ξένο βιολιστή σε ένα ξενοδοχείο), κι αυτό έσωσε το βιβλίο από την κακή (προσωπική) μου βαθμολόγηση. Ομολογώ πως είναι νωρίς να κρίνω το γενικότερο έργο του συγγραφέα, και διατίθεμαι να διαβάσω κι άλλα του βιβλία στο νέο έτος. Εύχομαι να έχω καλύτερη τύχη με αυτά.


«Δρόμοι Της Οργής»
Συγγραφέας: Αντώνης Σιμιτζής
Εκδόσεις: Άγκυρα
ISBN: 960-422-387-9
Αρ. σελίδων: 699
Προσωπική βαθμολογία: 7/10

Ο Φρίξος, ο ήρωας του βιβλίου, είναι ένας σύγχρονος αστικός επαναστάτης χωρίς αιτία. Μέσα στον «τυφλό» παροξυσμό της αυστηρής κριτικής της σημερινής, Ελληνικής κυρίως, κοινωνίας, επαναστατεί στα κατεστημένα. Ενεργεί καθαρά συναισθηματικά, αγνοώντας επιταγές και λογικές που διαβάλουν την ανθρώπινη, ελεύθερη βούληση. Κάνει ο ίδιος ένα πείραμα με τον εαυτό του.
Όπως όλοι οι άνθρωποι, γνωρίζει, ερωτεύεται, τεκνοποιεί, σύμφωνα πάντα με τις δικές του ιδέες και πιστεύω, παρασέρνοντας μαζί του και άλλους ανθρώπους, και αλλοιώνοντας τα δικά τους πιστεύω και ζωές. Η κατάληξη; Δεν θα σας την αποκαλύψω, γιατί θα χάσει κάθε νόημα η ανάγνωση του βιβλίου, αλλά και γιατί ο κάθε αναγνώστης θα βγάλει τα δικά του, προσωπικά συμπεράσματα.
Μόνο αρνητικό στοιχείο στο όλο βιβλίο, είναι ο υπερβολικά εμφανής ομοφοβισμός του συγγραφέα, που σε μερικά σημεία εξόργισε ακόμη και μη ομοφυλόφιλους φίλους μου, που διαβάσανε το βιβλίο.


«Η Άλωση Του Μακαλλέ»
Συγγραφέας: Αντρέα Καμιλλέρι
Εκδόσεις: Πατάκη
ISBN: 978-960-16-2054-1
Αρ. σελίδων: 325
Προσωπική βαθμολογία: 9/10

Το πρώτο βιβλίο του συγγραφέα που διάβασα, και που αμέσως αγάπησα. Γράφει καταπληκτικά όμορφα, συμπυκνωμένα, δίνοντας πλίθος –χρήσιμων– πληροφοριών, χωρίς να κουράζει τον αναγνώστη.
Η Ιστορία του Μικκελέ, ενός εξάχρονου αγοριού που γεννιέται και βιώνει τα πρώτα, αθώα του χρόνια στην προπολεμική Ιταλία, διδασκόμενος και ακούσια ασπαζόμενος την εθνικιστική παιδία και τις διδαχές του Μουσολίνι. Γιος στελέχους του κυβερνώντος κόμματος, πιέζεται να μεγαλώσει και να γίνει ένας «σωστός» φασίστας (τίτλος τιμής την εποχή εκείνη). Σε ποιες ατραπούς θα μπλεχτεί ένα τόσο μικρό, κι αθώο ακόμη παιδί (έξη ετών μόνο!) που θα τον οδηγήσει στο μεγαλύτερο αμάρτημα. Και πως θα επέλθει η κάθαρση;
Με μοναδικό τρόπο, ο συγγραφέας καταφέρνει να μας παρουσίαση την στρεβλή εικόνα που αποκτά ένα παιδί, μέσω της προπαγάνδας, της τυφλής οργής και του μίσους, και τα ολέθρια αποτελέσματα στα οποία μπορεί αυτό να το οδηγήσει. Πραγματικά ένα απολαυστικό βιβλίο που λάτρεψα.


«...Και Ύστερα Ήρθες Και Μ’ έλυσες»
Συγγραφέας: Κωστάκης Ανάν
Εκδόσεις: Βαβέλ
ISBN: —
Αρ. σελίδων: 160
Προσωπική βαθμολογία: 9/10

Όποιος δεν γνωρίζει τον Κωστάκη Ανάν, σίγουρα δεν διαβάζει το περιοδικό «Βαβέλ», γιατί αν το διάβαζε, θα γνώριζε.
Δεν θα πω πολλά γι’ αυτό το βιβλίο. Είναι ένα «πακέτο» το οποίο πρέπει να το φας στην μούρη, για να καταλάβεις μερικά πράγματα. Δεν θα βρείτε όμορφες προτάσεις, πρόζα μελετημένη, ανάλυση σε βάθος και ψυχανάλυση χαρακτήρων.
Θα βρείτε όμως τον εαυτό σας να περνάει ξυστά από τον ήρωα του κάθε (μικρού) διηγήματος το οποίο περιέχει. Θα ταυτιστείτε με τον οργισμένο ήρωα που κλαίει στο γκισέ της τράπεζας παρακαλώντας να μην του κατάσχουν την Mercedes, επειδή δεν έχει να πληρώσει τις δόσεις. Θα συμπονέσετε τον άτυχο νέο που πάει στο νοσοκομείο και δίνει φακελάκι στον σεκιουριτά της εισόδου για να τον αφήσει μέσα. Θα κλάψετε με το δράμα του ανθρώπου που έχασε την ομιλία του πολιτευόμενου του παιδικού φίλου, που του έδωσε θέση σκατατζή στην Νομαρχία, και που γι’ αυτό την άλλη μέρα απολύθηκε. Πάρτε το, διαβάστε το, διαλέξτε στρατόπεδο: Τον Κωστάκη Ανάν, τον μισείς, ή τον λατρεύεις!


«Αγόρια Στην Πορνεία»
Συγγραφέας: Κώστα Τσαρούχας
Εκδόσεις: Κάκτος
ISBN: —
Αρ. σελίδων: 147
Προσωπική βαθμολογία: 3/10

Παλιό βιβλίο, με δασείες και τέτοια. Η προσωπική έρευνα του δημοσιογράφου, ο οποίος ψάχνει αδέκαστα και χωρίς προκαταλήψεις (λέμε τώρα), το θέμα της αρσενικής πορνείας· εστιάζοντας σε αυτήν των νεαρών ομοφυλόφιλων αγοριών στις πόλεις, μα κυρίως στην μεγαλούπολη της Αθήνας.
Ο συγγραφέας μάλλον έβγαλε συμπέρασμα από την γνωστή ταινία εποχής: «Άγγελος» (που μου αρέσει πολύ παρεμπίπτοντος), και κατέληξε στο να γράψει ένα λιβελογράφημα (προσωπική μου άποψη) για τους ομοφυλόφιλους, κάνοντας απίστευτες γενικεύσεις και σαφώς επηρεαζόμενος από τις αντιλήψεις της εποχής (αρχές ’80 αν θυμάμαι καλά) του.
Λυπάμαι· δεν γνωρίζω άλλες δουλειές του δημοσιογράφου-συγγραφέα, αλλά το παρών βιβλίο-έρευνα είναι ό,τι πιο άτοπο και –σε βαθμό βέβηλο κι εξοργιστικό– προκατειλημμένο έργο έχω διαβάσει.


«Η Καλοσύνη Των Ξένων»
Συγγραφέας: Πέτρος Τσατσόπουλος
Εκδόσεις: Μεταίχμιο
ISBN: 960-455-080-2
Αρ. σελίδων: 306
Προσωπική βαθμολογία: 7/10

Το πρώτο βιβλίο του Τατσόπουλου, που δυστυχώς δεν με ενθουσίασε και πολύ. Μπορεί να φταίει το ότι ίσως είχα άλλες –λανθασμένες– προσδοκίες από το βιβλίο.
Είναι η αληθινή ιστορία του συγγραφέα, σχετικά με το γεγονός της υιοθεσίας του. Το πώς το μαθαίνει, το πώς αντέδρασε ο ίδιος στην αποκάλυψη της αλήθειας, στο πώς επηρέασε κι επηρεάζει την ζωή του.
Ενδιαφέρον από δημοσιογραφική άποψη, αλλά σαφώς όχι ανάγνωσμα χαμηλών λιπαρών για ταχεία κατανάλωση. Το μόνο που με εκνεύρισε, κι έβαλα μέτριο βαθμό, είναι η έντονη και κακιασμένη (κατά την άποψή μου) σαρκαστική και ειρωνική διάθεση του συγγραφέα απέναντι σε τρίτους. Την σέβομαι όμως, μόνο και μόνο γιατί είναι προσωπικές απόψεις του συγγραφέα, ο οποίος μιλάει για προσωπικά του βιώματα.


«Οι Συμπαίχτες»
Συγγραφέας: Αντώνης Σουρούνης
Εκδόσεις: —
ISBN: —
Αρ. σελίδων: 220
Προσωπική βαθμολογία: 8/10

Το δεύτερο βιβλίο του συγγραφέα που διαβάζω μετά «Το Μονοπάτι στη Θάλασσα». Ευχάριστη έκπληξη, χωρίς μεγαλοστομίες κι εντυπωσιασμούς όμως.
Η ιστορία του συγγραφέα (που προσωπικά νομίζω πως εμπεριέχει ούκ ολίγα προσωπικά βιώματα), στην Γερμανία ως μετανάστης την περίοδο της οικονομικής ανάκαμψης της Ευρώπης μετά τον Β’ Π.Π. Αντίς όμως να μας μιλάει για τον σκληρό μόχθο (τον αναφέρει όμως μέσα), μας μιλάει για την άλλη πλευρά, αυτή των τυχοδιωκτών, που μέσω του τζόγου, μπλέκουν στις ατραπούς της νύχτας και του παράνομου κέρδους. Κάποιοι βγαίνουν αλώβητοι από το παιχνίδι, κι άλλη όχι· όπως μας διδάσκει ο συγγραφέας. Ο ήρωας σε ποια κατηγορία ανήκει άραγε; Διαβάστε το βιβλίο για να το μάθετε.


«Το DNA Του Αντίχριστου»
Συγγραφέας: Δημήτρης Βορεινός
Εκδόσεις: New Time
ISBN: 960-87424-0-4
Αρ. σελίδων: 240
Προσωπική βαθμολογία: 7/10

Το βιβλίο είναι ένα ενδιαφέρον ποτ-πουρί από διάφορα σύγχρονα επιστημονικά ερωτήματα, χτυπημένα στο μίξερ με μία πρέζα αφηγηματικότητας και δύο μερίδες φαντασίας. Ο Βορεινός ουσιαστικά, έγραψε τον Ελληνικό «Κώδικα Ντα Βίντσι», πολύ πριν ξεσπάσει ο γνωστός ντόρος. Το βιβλίο, αν και έξυπνο στην πλοκή και τις ιδέες που εμπεριέχει, πάσχει από την γνωστή Ελληνική προχειρότητα. Πιστεύω ειλικρινά πως, αν ο συγγραφέας το δούλευε παραπάνω, θα μπορούσε να παράγει ένα αριστούργημα. Δυστυχώς όμως δεν το έπραξε, με αποτέλεσμα να κατατάξω το βιβλίο στα μέτρια, συμπαθητικά βιβλία που διαβάζονται εύκολα.


«Οι Ανήλικοι»
Συγγραφέας: Πέτρος Τσατσόπουλος
Εκδόσεις: Υάκινθος
ISBN: —
Αρ. σελίδων: 151
Προσωπική βαθμολογία: 6/10

Από τύχη έπεσα επάνω στο πρώτο βιβλίο που έγραψε κι έκδωσε ο γνωστός Έλληνας συγγραφέας, Πέτρος Τσατσόπουλος, στην τρυφερή ηλικία των 18-19 ετών (δεν είμαι απολύτως βέβαιος για την ηλικία). Το διάβασα καθαρά από φιλολογικό ενδιαφέρον. Συμπαθητικό ανάγνωσμα, αν λάβουμε υπόψη το νεαρό της ηλικίας του συγγραφέα όταν το δημιούργησε. Πόρρω απέχει όμως από τα πρόσφατα βιβλία του συγγραφέα, που φύσει, έχει προοδεύσει και ωριμάσει πολύ στην γραφή του. Δεν με εντυπωσίασε ιδιαίτερα και δεν θα το συνιστούσα εαν δεν είστε θανατικοί λάτρεις του Τσατσόπουλου.


«Σατανικοί Στίχοι»
Συγγραφέας: Salman Rushdie
Εκδόσεις: Ψυχογιός
ISBN: 960-274-742-0
Αρ. σελίδων: 616
Προσωπική βαθμολογία: 8/10

Το πολυσυζητημένο, και κατά πολλούς αμφισβητούμενης αξίας, βιβλίο του συγγραφέα Salman Rushdie, το οποίο ξεσήκωσε ολόκληρο τον κόσμο του Ισλάμ εναντίον του και που κόστιζε την ζωή σε αρκετούς ανθρώπους. Η ιστορία δύο ανδρών που κατά περίεργο εναλλάσσουν τους ρόλους του αγγέλου και του διαβόλου, για να μάθουν αμφότεροι τον πραγματικό εαυτό τους και να αποδεχτούν και τις δύο φύσεις που έχουν μέσα τους· το καλό και το κακό. Αριστοτεχνικά μπλεγμένο σε δύο διαφορετικές εποχές. Στο βιβλίο, ο συγγραφέας απογυμνώνει την θρησκεία του Ισλάμ από το ιερό της πέπλο, σε σημείου που δικαιολογείται ως έναν βαθμό η αναστάτωση που προκάλεσε στους απανταχού πιστούς. Καθόλου εύπεπτο βιβλίο που θέλει αργό και προσεχτικό διάβασμα, για να μπορέσει ο αναγνώστης να αντιληφθεί το νόημα ανάμεσα στις γραμμές του κειμένου.


«Ο Χορός των Ρόδων»
Συγγραφέας: Αντώνης Σουρούνης
Εκδόσεις: Καστανιώτη
ISBN: 960-03-1204-4
Αρ. σελίδων: 502
Προσωπική βαθμολογία: 9/10

Το βιβλίο του Αντώνη Σουρούνη που τον καταξίωσε, άξια κατά την προσωπική μου άποψη, ως ενός από τους γνωστότερους Έλληνες συγγραφείς. Η ιστορία είναι ουσιαστικά η συνέχεια(;) από το προηγούμενό του βιβλίο «Οι Συμπαίχτες». Ο ίδιος ήρωας λίγα χρόνια μετά, εξακολουθεί να βγάζει τα προς το ζην του παίζοντας τυχοδιωκτικά στα καζίνο. Τί θα συμβεί όμως όταν στην Παρέα προστεθούν άλλοι τρεις παίχτες, οι οποίοι είναι τόσο αντίθετοι, μα τόσο κοινά αποφασισμένοι να κάνουν την τύχη τους. Και πως θα επηρεαστεί η ζωή ενός τυχοδιώκτη, όταν θα πληγωθεί από τα βέλη του έρωτα; Ένα βιβλίο που διαβάζεται εύκολα, κι αφήνει στο τέλος μία ευχάριστη γεύση στο στόμα.


«Η Καρδιά του Κτήνους»
Συγγραφέας: Πέτρος Τσατσόπουλος
Εκδόσεις: Καστανιώτη
ISBN: 960-03-4122-2
Αρ. σελίδων: 263
Προσωπική βαθμολογία: 9/10

Το βιβλίο που με έκανε να αγαπήσω τον Τσατσόπουλο. Πρώτα είδα την ομότιτλη ταινία στην οποία πρωταγωνιστή ο ηθοποιός Ρένος Χαραλαμπίδης. Μου άρεσε τόσο πολύ που αποφάσισα να αγοράσω και να διαβάσω το βιβλίο. Δεν απογοητεύτηκα, μιάς και το βιβλίο –ως συνήθως– αποδείχτηκε ανώτερο και πολύ πιο διασκεδαστικό από την ταινία. Καυστικός και βιτριολικός ο κεντρικός ήρωας, κερδίζει την συμπάθεια του αναγνώστη που ταυτίζεται με την κακομοιριά που τον δέρνει. Τί θα συμβεί όταν ο ήρωας, μέσω επιρροών παλιών γνωρίμων, αποτολμήσει να αλλάξει την μοίρα του; Το τέλος είναι αρκετά απρόβλεπτο και λίαν διασκεδαστικό. Συνιστώ, αν όχι να διαβάσετε το βιβλίο, να δείτε την ταινία οπωσδήποτε.


«Το Τρίτο Στεφάνι»
Συγγραφέας: Κώστας Ταχτσής
Εκδόσεις: Εξάντας
ISBN: 960-256-243-9
Αρ. σελίδων: 309
Προσωπική βαθμολογία: 9/10

Κώστας Ταχτσής. Όνομα αμφισβητήσιμο από πολλούς και γνωστό κυρίως για τον τρόπο που πέθανε. Οι περισσότεροι κολλάνε στο γεγονός πως στην προσωπική του ζωή ήταν αυτό που λένε: «κατακραγμένη του κερατά!». Όσοι λίγο ανοιχτόμυαλοι όμως, θα βρουν στο έργο του έναν (κατά την προσωπική μου άποψη πάντα), Έλληνα Hemingway. Στο βιβλίο του περνάει η ζωή δύο γυναικών, μα κυρίως την κεντρικής ηρωίδας, της κυρά Εκάβης. Η Ελληνική ιστορία από την μικρασιατική καταστροφή μέχρι τα χρόνια της επανόδου της δημοκρατίας, με κύριο θέμα την καθημερινή ζωή των αφανών, φτωχών και κατατρεγμένων ανθρώπων· αυτών που ποτέ δεν ρωτήθηκαν για τις αποφάσεις που λαμβάνονται ερήμην τους. Κατά την άποψή μου, ένα από τα λογοτεχνικά αριστουργήματα της Ελληνικής λογοτεχνίας του εικοστού αιώνα —σαφώς παρεξηγημένο από πολλούς.


Έχω διαβάσει κι άλλα πολλά βιβλία το τελευταίο διάστημα, άλλα γι’ αυτά θα μιλήσω σε μελλοντικό post.


—ΤΕΛΟΣ—


Όποιος θέλει, μπορεί να αφήσει το σχόλιο του· με σεβασμό στον εαυτό του και στον συνάνθρωπό του. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενό μου.

Τάδε έφη,
© Ναυτίλος Του Διαδικτύου (Περικλής Π.)

8 σχόλια:

George Tsitiridis είπε...

για να σου λύσω την απορία ο Τσαρουχας ολα τα βιβλία που έχει γράψει έχουν αυτό το στύλ.
δημοσιογραφικές έρευνες ..
έχει κανει ενα βιβλίο για τον
Δράκο του Σειχ Σου
ενα για την Μύκονο την εποχή μετά και πρίν το aids
και διάφορα άλλα τέτοια

Ναυτίλος είπε...

Πισωγλεντι,

Καλέ μου φίλε,
Κατανοώ την φύση της δουλειάς του παρόντος δημοσιογράφου, αλλά εξακολουθώ να θεωρώ το παρών βιβλίο ως λιβελογράφημα. Τέτοια προκατάληψη, ούτε η Χρυσή Αυγή!

Σ’ ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να σχολιάσεις.

:-)

revqueer είπε...

Λατρεύω. Κωστάκη. Ανάν. Όποιος μας διαβάζει και τους δύο θα το έχει διαπιστώσει άλλωστε! Τον κλέβω συστηματικά!

Ναυτίλος είπε...

Revqueer:

ΑΧΑ! Αποκαλύφθηκε η κρυφή πυγή έμπνευσής σου λοιπόν! Έπρεπε να το είχα φανταστεί!

Πραγματικά όμως, από την πρώτη του ιστορία στην «Βαβέλ», απλά τον λάτρεψα!

;-)

Nικόλας! είπε...

ax ax anytile mou....Efyga apo thn thraki kai apo to pleyro sou kai to xeis riksei sth sigrafh, to diavasma, kai th malakia!!!
kai etsi gia na se neyriasw , mhn empisteyse toso poli to leksiko...
des : ''για να μάθουν αμφότεροι τον πραγματικό εαυτό τους και να αποδεχτούν και τις δύο φύσεις που έχουν μέσα τους· το καλό και το καλό''

anyway...mh diavazeis toso poli,kai an dn einai kainas mhtsos diathesimos,arxise na kseskonizeis tous donites...

H kalos sou filos anamartitos

PS. sta karnavalia ntithyka ksanthia poutana me terastia epityxia...!

Ναυτίλος είπε...

Νικόλα:

Άθλιο πορνίδιο που σέρνεσαι στα καπηλειά και τα χαμαιτυπεία όπου την πέφτεις στους μέθυσους άρρενες και κάνεις τα αίσχη σου! Σε ευχαριστώ για την διόρθωση σου· η κεκτημένη ταχύτητα δακτυλογράφησης τα κάνει αυτά.

Όσο για το διάβασμα... Αφού αρνήθηκες να μου κάτσεις, έστρεψα κι εγώ την ζωή μου στα βιβλία. Γιατί ως γνωστόν, μετά από ’σένα... Έκλεισα ως άνδρας!

:-P

APSOY είπε...

Ρεεεεε, θενξ για τα τιπς! Θα μου χρειαστεί όταν βάλω το χακί ;)
(πως θα περνάει η ρημάδα η ώρα???)
:)

Ναυτίλος είπε...

Apsoy:

You're welcome. :-)