4/10/2008

30. Η πολυδιάσπαση του Γκέι Ακτιβισμού στην Ελλάδα


Η πολυδιάσπαση του Γκέι Ακτιβισμού στην Ελλάδα
(και οι επιπτώσεις στον αγώνα για τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων)


Είναι γνωστό τις πάση, πως στην Ελλάδα, η αντιπροσώπευση των ομοφυλόφιλων στα Μ.Μ.Ε. (Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης) και απέναντι σε δημόσιους φορείς κι οργανισμούς, αποτελεί τραγέλαφο. Ιδίως όταν τίθενται σοβαρά ζητήματα που αφορούν άμεσα τους ομοφυλόφιλους, όπως συνέβη με το «Σύμφωνο Ελεύθερης Συμβίωσης», παρουσιάζεται επιτακτική η αντιπροσώπευσή τους από σοβαρά άτομα, με τις απαραίτητες γνώσεις και θέσεις, που θα τους επιτρέψουν δημόσια να στηρίξουν τα συμφέροντα που εκπροσωπούν. Αντ’ αυτού, βλέπουμε συνήθως τραγικές γκέι καρικατούρες, άλλοτε με φούστες κι άλλοτε με στρας παντελόνια, να διηγούνται παιδικά τους βιώματα σχετικά με το πως τους βίαζε ο παπάς της ενορίας όταν ήταν μικρά και κράταγαν το εξαπτέριγο. Τελικά, υπάρχει κάποιο οργανωμένο, και επαρκώς στελεχωμένο, σωματείο που να εκπροσωπεί τους ομοφυλόφιλους στην Ελλάδα του σήμερα· κι αν ναι, ποιο;Αφορμή για αυτόν μου τον προβληματισμό, αποτέλεσε η είδηση για την επίσημη διάλυση της Ε.Ο.Κ. (Ελληνική Ομοφυλοφιλική Κοινότητα), έναν χρόνο περίπου, μετά τον (πρόωρο κι άδικο) θάνατο του τελευταίου πρόεδρού της, Ευάγγελου Γιαννέλου. Η ιστορία της Ε.Ο.Κ ξεκίνησε το 1988, με την ίδρυσή της από μερικά φιλόδοξα άτομα που θέλησαν έτσι να συσπειρωθούν και να αγωνιστούν για δικαιώματα, που οι σημερινοί «φρέσκοι» ομοφυλόφιλοι, θεωρούν λανθασμένα ως προαιώνια κεκτημένα. Εξόν της Ε.Ο.Κ. υπήρχαν και υπάρχουν κι άλλες γκέι οργανώσεις, άλλες πολύ, κι άλλες λιγότερες γνωστές στο ευρύ γκέι κοινό. Κι εκεί ακριβώς έγκειται το πρόβλημα: Στον διασκορπισμό των λίγων (πραγματικά λίγων) γκέι ακτιβιστών που υπάρχουν στην Ελλάδα σε πολλές και διάφορες, μεγάλες ή μικρές, γκέι οργανώσεις, αντί να συσπειρωθούν σε ένα ενιαίο σώμα, με διαφανές καταστατικό και λειτουργία. Συγκεκριμένα, προσωπικά γνωρίζω μερικά σωμάτια και φορείς που είναι τα εξής:

Επίσης, πέραν των προαναφερόμενων, υπάρχουν ούκ ολίγοι μεμονωμένοι ομοφυλόφιλοι, άλλοι επώνυμοι κι άλλοι ανώνυμοι, που μέσω προσωπικών ιστοσελίδων διεξάγουν τον δικό τους προσωπικό αγώνα. Ενδεικτικά μερικοί/α από αυτούς/α είναι:

Διαπιστώνουμε λοιπόν, πως υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι δίνουν τον δικό τους αγώνα για όλους εμάς τους ομοφυλόφιλους –κρυφούς και φανερούς– εκθέτοντας τον εαυτό τους στα Μ.Μ.Ε. και ξοδεύοντας πολύτιμο χρόνο και ενέργεια από την ζωή τους. Είναι όμως αυτό αρκετό; Και προς Θεού, μην βιαστείτε να με κατηγορήσετε και να με κράξετε. Δεν επικρίνω τους προαναφερόμενους, ούτε και εκφράζω αγνωμοσύνη. Τουναντίον! Προσπαθώ να τονίσω πως ήρθε η ώρα να συσπειρωθούμε γύρω από τους ήδη υπάρχοντες και να τους στηρίξουμε πιο έντονα κι ενεργά· να δοθεί βήμα κι ενέργεια σε νέα πιθανόν μέλη που θα συστρατευθούν, και γιατί όχι, να τους διαδεχθούν επάξια, αν κι όταν οι παλαιότεροι αποχωρίσουν από την ενεργό δράση.

Με απλά λόγια: Σε μία κοινωνία όπου η ομοφυλοφιλία μπορεί μεν να μην επιφέρει ποινή δημόσιου ξυλοδαρμού και κρεμάσματος στην πλατεία, αλλά απαγορεύει με ποικίλους τρόπους την ελεύθερη έκφραση, κι εμποδίζει την ένταξη του ομοφυλόφιλου στην κοινωνία, τίθεται το σοβαρότατο ζήτημα μιάς συσπειρωμένης και δυναμικότερης αντιπροσώπευσης των ομοφυλόφιλων στα Μ.Μ.Ε. και τις λοιπές δημόσιες εμφανίσεις.

Το ερώτημα είναι, εάν είναι έτοιμοι οι ομοφυλόφιλοι να συνδράμουν και να στηρίξουν μία τέτοια προσπάθεια, είτε άμεσα, με συμμετοχή στην (διευρυμένη;) οργάνωση (αναγκαστικά επώνυμα), είτε με έμμεση συμμετοχή, όπως με προπαγάνδα μέσω προσωπικών ιστοσελίδων και blogs (βλέπε: 225+ blogs που ανάρτησαν το ίδιο κείμενο σχετικά με το θέμα του συμφώνου συμβίωσης) και οικονομική ενίσχυση του ταμείου της οργάνωσης.

Μεγάλη ευθύνη σε μία τέτοια προσπάθεια βέβαια, φέρουν τα ήδη επιφανή μέλη της Ελληνικής γκέι κοινότητας, που για άγνωστους –για εμάς τους περισσότερους– λόγους, έχουν προσωπικές έριδες που τους καθιστούν διόλου συνεργάσιμους αναμεταξύ τους — κι άρα αναποτελεσματικούς.

Θα ρωτήσει ίσως κάποιος: «Για ποιόν λόγο να συσπειρωθούν όλοι: άντρες και γυναίκες· ομοφυλόφιλοι, τρανσέξουαλ και τραβεστί, γύρω από έναν ενιαίο φορέα;» Μα η απάντηση είναι, νομίζω, προφανείς: «Ισχύς εν τι ενώσει». Ναι, οι γκέι άντρες γουστάρουν άνδρες· και οι γκέι γυναίκες, (που απ’ ό,τι φαίνεται προτιμούν τον όρο «Λεσβίες») προτιμούν γυναίκες· και οι τρανσεξουαλ επιθυμούν να μην γίνονται αποκλειστικά και μόνο πόρνες· το ίδιο επιθυμούν και οι τραβεστί.

Όλες αυτές οι υποομάδες, μπορεί να έχουν η κάθε μία τα δικά της ιδιαίτερα προβλήματα. Οι γκέι άντρες και οι λεσβίες ζητούν νομική αναγνώριση ως ζευγάρια· οι τρανσέξουαλ ιατροφαρμακευτική και ψυχολογική στήριξη από το κράτος, καθώς και άρση προβλημάτων σχετικά με το νέο τους φύλο σε δημόσια έγραφα κι υπηρεσίες, κι ούτω καθεξής. Έχουνε όμως και μεγάλα κοινά προβλήματα, όπως ο ρατσισμός στην κοινωνία, στον χώρο εργασίας, στις συναλλαγές τους με το δημόσιο.

Για να επιταχθούν μεγάλοι βασικοί στόχοι, θα πρέπει να υπάρξει σωστή κι αντικειμενική αντιπροσώπευσή τους απέναντι στον Έλληνα πολίτη· κάτι που στην Ελλάδα του σήμερα, καλώς ή κακώς, γίνεται μέσω της τηλεόρασης και λιγότερο, μέσω του έντυπου τύπου.

Για να γίνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει, κατά την προσωπική μου άποψη, να γίνει ένας οργανισμός (ή σωματείο;), που πραγματικά να παίρνει κάτω από τις φτερούγες του την κάθε υποομάδα, που διαφοροποιείται με τον οποιονδήποτε τρόπο από το ετεροφυλικό σεξουαλικό-ερωτικό προσανατολισμό, (εξαιρούνται, εννοείται(!), ομάδες που προωθούν παιδεραστικές και κτηνοβατικές αντιλήψεις —για να μην παρεξηγηθώ!) και να υπάρχει αρραγής αντιπροσώπευση του, από άξια στελέχη, που θα εκλέγονται για την αξία και το έργο τους.Φανταστείτε, πόση διαφορά θα υπήρχε, εάν στα μεσημεριανά «κατινίστικα» προγράμματα ή τις βραδινές εκπομπές που προβάλλονται στην τηλεόραση, και ασχολούνται με τον οποιωνδήποτε τρόπο με θέματα που αφορούν ομοφυλόφιλους, να υπήρχαν σοβαροί (προσοχή: όχι σοβαροφανείς!) εκπρόσωποι, καταρτισμένοι –στον βαθμό του δυνατού– σε νομικά θέματα, ενημερωμένοι πλήρως για την Ελληνική πραγματικότητα και να μιλούν με αποδείξεις, στοιχεία και ντοκουμέντα. Αντικαθιστώντας έτσι τις κλασσικές γκέι drama-queen καρικατούρες, ή άλλους αυτεπάγγελτους επώνυμους που δήθεν μας εκπροσωπούνε (βλέπε.: γκούχεθνικόςαστήργκούχγκουχ), να διακωμωδούν θέματα υψίστης σημασίας για τον γκέι ακτιβισμό.

Κάποιοι, ίσως να τσινήσουν, να με κατηγορήσουν για ασέβεια κι αγνωμοσύνη στους ήδη επιφανείς-φανερούς γκέι ακτιβιστές, και πως ο καθένας που μάχεται μόνος του, είναι άξιος σεβασμού. Δεκτό! Ποτέ δεν είπα ή ισχυρίστηκα το αντίθετο. Απλά μία προσωπική απορία-επιθυμία εκφράζω.

Θα μου άρεζε πολύ να γνώριζα, πως υπάρχει ένα σωματείο, με πολλά εγγεγραμμένα μέλη –κι ένας εξ αυτών να είμαι κι εγώ– όπου να μπορώ να στέλνω μία ετήσια συνδρομή με την οποία να ενισχύω το ταμείο· με άξιους, καταρτισμένους, και μαχητικούς ανθρώπους, ασχέτως φύλου και σεξουαλικής κατεύθυνσης (γκέι, λεσβία, τράνς, κ.λ.π.). Που να διαθέτει μία σωστά σχεδιασμένη, ενημερωτική ιστοσελίδα, με forums για συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων για διάφορα ζητήματα· ειδήσεις από την Ελλάδα κι όλον τον κόσμο· συνδέσεις για ιστοσελίδες άλλων γκέι οργανώσεων του εξωτερικού, κ.τ.λ. Με ισχυρό ταμείο που να μπορεί να χρηματοδοτήσει, εν ανάγκη, νομικούς αγώνες ή έξοδα για προσωρινή περίθαλψη γκέι προσφύγων από άλλες χώρες κ.ο.κ.

Με απλά λόγια: Ένα σωματείο που να με κάνει να νιώθω μέλος ενός ισχυρού συνόλου, κι όχι ενός ατόμου ανίσχυρου, σκορπισμένου στην blogόσφαιρα και τις διάφορες γκέι ιστοσελίδες, που ο αγώνας του φύσει περιορίζεται τόσο σε δύναμη γνώμης, όσο και σε δύναμη επιρροής.

Μπορεί να είναι ουτοπικό, μπορεί να είναι τρελό, αλλά ξέρω πως όλα τα πράγματα, ξεκινούν πρώτα με ένα όραμα, με μία ελπίδα. Απλώς μια πρόταση καταθέτω, κι ευελπιστώ, πως έτσι θα συμβάλω κι εγώ (γιατί όχι;), στην δημιουργία κάτι καλύτερου.

Κλείνοντας, να θυμίσω πως στο άρθρο αυτό, εκφράζω καθαρά προσωπικές απόψεις, και δεν επιτίθεμαι σε κανέναν προσωπικά, ούτε και κατακρίνω το μέχρι τώρα έργο του καθενός. Απλώς εκφράζω μία προσωπική άποψη επάνω στο θέμα της οργάνωσης των αγώνων των γκέι στην Ελλάδα του σήμερα.

—ΤΕΛΟΣ—


Όποιος θέλει, μπορεί να αφήσει το σχόλιό του· με σεβασμό στον εαυτό του και στον συνάνθρωπό του. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενό μου.

Τάδε έφη,
© Ναυτίλος Του Διαδικτύου (Περικλής Π.)


Σύνδεσμοι: (ανοίγουν σε νέο παράθυρο)
gaynewsingreek.blogspot.com/2008/04/blog-post_12.html

8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ἄχ, Περικλῆ μου... τί μεγάλο θέμα ἀνοίγεις. Μακάρι νὰ μποροῦσα νὰ τοποθετηθῶ, δυστυχῶς δὲν μπορῶ νὰ τὸ κάνω ἐπωνύμως, γιατὶ θὰ μὲ παραλάβουν οἱ διάφοροι καὶ θὰ μὲ περάσουν γενεὲς δεκατέσσερις. Θὰ σοῦ πῶ μόνον τὸ ἑξῆς: Τὸ ὅραμα ποὺ ἔχεις ἐσύ, τὸ ἔχουν καὶ πολλοὶ/-ὲς ἄλλοι/-ες ἀκόμη, καὶ τὸ ἔχουν προσπαθήσει κατὰ καιρούς, ἁπλῶς δὲν ἔπιασε. Μὴν ξεχνᾷς κάτι. Ὅλοι/-ες εἴμαστε ἄνθρωποι, κι ἔχουμε ἀνθρώπινες ἀδυναμίες. Καί, μπαίνοντας σὲ μιὰ ὀργάνωσι, δὲν χάνονται αὐτὲς οἱ ἀδυναμίες...

Ναυτίλος του Διαδικτύου είπε...

gordongr:

«I have a dream...» κι όσο έχω αυτό το όραμα θα το ψάχνω και θα το παλεύω. Σίγουρα όλοι είμαστε άνθρωποι, με τα προτερήματα, και, τα ελαττώματά μας. Αλλά δεν είναι δικαιολογία αυτή για να αφήνουμε διάφορα «νούμερα» να μας «εκπροσωπούν» (ΜΗ ΧΕΣΩ!) στα Μ.Μ.Ε. Τρεις είναι όλοι κι όλοι αυτοί που βγαίνουν στην τηλεόραση. Ας του στηρίξουμε όπως μπορούμε, αλλά ας βάλουν κι αυτοί λίγο νερό στο κρασάκι τους βρε αδερφέ... Να δώ κι εγώ μιά φορά τους γκέι ενωμένους. Άμα πια. Τεσπά. Εγώ απλά εξέφρασα την γνώμη. Ας ελπίσουμε, αν ποτέ τύχει και την διαβάσει κάποιος που μπορεί κι έχει τα μέσα, να εμπνευστή και να πράξει τα ανάλογα.

Ευχαριστώ που μοιράστηκες μαζί του τις σκέψεις σου για το θέμα.

:-)

Ανώνυμος είπε...

Καλὰ κάνεις καὶ τὰ λές, πουλάκι μου. Καὶ ποῦ ξέρεις... τίποτε δὲν εἶναι στατικό ;-)

gay super hero είπε...

Εμένα τώρα τι με θες και με βάζεις μέσα σε όλους αυτούς; Εγώ ένας απλός ιστολόγος είμαι. Μην τρελαθούμε κιόλας.

Ναυτίλος του Διαδικτύου είπε...

Gordongr:

Πράγματι, εύχομαι για το καλύτερο.


Gay Super Hero:

Εμ, πώς πουλάκι μου; Τόση δουλειά έκανες με το σύμφωνο. Δική σου ιδέα δεν ήτανε για τα blogs. Είσαι κι εσύ ένας αγωνιστής. Άξιος να μπεις στο πάνθεον των γκέι ακτιβιστών να σου στηθεί άγαλμα· όταν με το καλό αποκτήσουμε πλήρη δικαιώματα.

:-)

gay super hero είπε...

Ναι μόνο να με βάλετε με΄το αριστερό μου προφίλ γιατί το δεξί δεν βγαίνει καλά. Δεν είσαι καλά.

Ναυτίλος του Διαδικτύου είπε...

Gay Super Hero:

Αριστερό... προφίλ... ΟΚ! Το σημείωσα! Θα πω στον γλύπτη που φτιάχνει το άγαλμά σου να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα στο αριστερό προφίλ!

:-P

Ανώνυμος είπε...

徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信社,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信公司,尋人,抓姦,外遇,徵信,徵信社,徵信,徵信,徵信,徵信,徵信,徵信社,徵信