Σιντάρτα:
Ένα ινδικό παραμύθι
Φέτος έχω ξεσκιστεί κυριολεκτικά να διαβάζω. Μέχρι τώρα πάνω από καμιά τριανταριά βιβλία έχουν στοιβαχτεί στο γραφείο μου, που όλο λέω να τα παρουσιάσω, κι όλο –για χί-ψί λόγους– το αναβάλω. Ο Σιντάρτα όμως, είναι ένα βιβλίο, που αφότου το τέλειωσα, το συγκαταλέγω στην δεκάδα των πιό αγαπημένων μου.
Ως συνήθως, δεν θα πω πολλά, εξών του ότι είναι ένα βιβλίο που (ίσως;) επιβάλλεται, στον καθένα που ψάχνει τον εαυτό του, να το διαβάσει κάποτε στην ζωή του. Παραθέτω παρακάτω μερικά αποσπάσματα από το βιβλίο προς εξαγωγή συμπερασμάτων.
[ Πηγή εικόνας ]
[...]
«Γιατί θά ’πρεπε να φοβηθώ ένα σαμάνο, έναν ανόητο σαμάνο από το δάσος που έρχεται από τα τσακάλια, και δεν ξέρει τι είναι οι γυναίκες;»
«Ω, είναι δυνατός ο σαμάνος και δεν φοβάται τίποτα. Θα μπορούσε να σε βιάσει, όμορφο κορίτσι. Θα μπορούσε να σε ληστέψει. Θα μπορούσε να σου κάνει κακό!»
«Όχι σαμάνε, δε φοβάμαι γι’ αυτό. Φοβήθηκε ποτέ ένας σαμάνος ή ένας βραχμάνος πως θα μπορούσε νά ’ρθει κάποιος και να του κλέψει την σοφία, την ευσέβεια και τη σοβαρότητά του; Όχι, αφού του ανήκουν, και δίνει απ’ αυτά μόνον ό,τι θέλει να δώσει και όταν θέλει. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με την Καμάλα και τις χάρες της αγάπης. Το στόμα της Καμάλα είναι κόκκινο και όμορφο, αλλά δοκίμασε να το φιλήσεις χωρίς τη θέλησή της και δε θά ’χεις ούτε σταγόνα! Είσαι διψασμένος για μάθηση, Σιντάρτα. Μάθε λοιπόν αυτό: την αγάπη μπορεί κανείς να τη ζητιανέψει, να την αγοράσει, να την πάρει δώρο, να τη βρεί στο δρόμο, αλλά να την κλέψει δεν μπορεί. Σκέφτηκες λάθος δρόμο. Όχι, θά ’ταν κρίμα ν’ αρχίσει έτσι ένας τόσο όμορφος νέος σαν κι εσένα».
[...]
Του μάθαινε ότι οι εραστές δεν πρέπει να χωρίζονται μετά τη φωτιά της αγάπης χωρίς να θαυμάσουν ο ένας τον άλλο, χωρίς να νιώσουν τόσο νικημένοι όσο και νικητές, για να μη νιώσει κανείς από του δυό χορτασμένος ή ανικανοποίητος, και να μη γεννηθεί σε κανέναν το άσχημο αίσθημα πως χρησιμοποιήθηκε ή χρησιμοποίησε τον άλλο.
[...]
Ο Σιντάρτα είπε: «Τί μπορώ να σου πω εγώ, σεβάσμιε; Μήπως πως αναζητάς υπερβολικά; Πως η αναζήτηση σ’ εμποδίζει να βρεις;»
«Μα πώς;» ρώτησε ο Γκοβίντα.
«Όταν κάποιος ζητάει», είπε ο Σιντάρτα, «συμβαίνει να συχνά να μη βλέπουν τα μάτια του παρά μόνο το πράγμα που ζητάει, συμβαίνει να μην είναι ικανός να βρει τίποτα, επειδή σκέφτεται πάντα μόνο αυτό που ζητάει, επειδή έχει ένα σκοπό, επειδή κατέχεται από τον σκοπό. Ζητάω θα πει: έχω ένα σκοπό. Βρίσκω όμως σημαίνει: είμαι ελεύθερος, στέκομαι ανοιχτός, δεν έχω κανένα σκοπό. Εσύ, σεβάσμιε, είσαι κατά πάσα πιθανότητα πραγματικά ένας αναζητητής, αφού, επιδιώκοντας το σκοπό σου, δεν βλέπεις μερικά πράγματα που είναι ’μπρός στα μάτια σου».
[...]
«Σιντάρτα: Ένα ινδικό παραμύθι»
Συγγραφέας: Έρμαν Έσσε
Εκδόσεις: Καστανιώτη
ISBN: 960-03-0101-8
Αρ. σελίδων: 158
—ΤΕΛΟΣ—
Όποιος θέλει, μπορεί να αφήσει το σχόλιό του· με σεβασμό στον εαυτό του και στον συνάνθρωπό του. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενό μου.
Τάδε έφη,
© Ναυτίλος Του Διαδικτύου (Περικλής Π.)
Σύνδεσμοι: (ανοίγουν σε νέο παράθυρο)
Hermann Hesse - Wikipedia
Siddhartha (novel) - Wikipedia
12 σχόλια:
Ομορφο απόσπασμα .Ανυπομονώ να βρώ χρόνο να το διαβάσω .
Υ.Γ.
Ευχαριστω για την υπόδειξη
Χμ...εγώ με τα βιβλία έχω μια σχέση όσο η μάνα μου με το ποδόσφαιρο. Αλλά θα προτείνω το βιβλίο στον αδερφό μου.
Μ'αρέσει να τον βλέπω να "χάνεται" μέσα στα βιβλία, ειδικά το καλοκαίρι που κάθεται σε μέρος με ίσκιο και απολαμβάνει το χόμπι του. Συνέχισε κι εσύ τις αναγνωστικές σου αναζητήσεις. Καλημέρα :)
exo diavasei to vivlio sto likeio...
katapliktiko..
κι εγώ το διάβασα πολές φορές
αξίζει
Koryfaio
Nikos.Lioliopoulos:
Τα αποσπάσματα που παρέθεσα, φίλτατε, είναι λίγα από τα πολλά που εγώ προσωπικά έχω σημειώσει επάνω στο βιβλίο. Γενικώς, εάν διαβαστεί με ανοιχτό μυαλό, χωρίς θρησκευτικοπολιτισμικές προκαταλήψεις, θα σου δώσει πολλά. Σου εύχομαι τάχιστα να βρεις χρόνο και να το διαβάσεις. Μην διστάσεις να μας πεις τις εντυπώσεις σου.
dr.Seeng:
Κρίμα, γιατί τα βιβλία έχουν πολλά να διδάξουν. Δεν πειράζει όμως, έχεις άλλα ταλέντα που εάν χρησιμοποιηθούν σωστά μπορούν να είναι εξίσου εποικοδομητικά. Στο DA έχω πολλά σκίτσα και κόμιξ που κάποτε έφτιαχνα. Αλίμονο... είμαι ατάλαντος στο χέρι. Δεν γνωρίζω για τον αδελφό σου, αλλά εάν είναι βιβλιολάγνος, πιστεύω πως θα του αρέσει. Είναι πραγματικά από τα «καλά» βιβλία. :-)
Πισωγλέντιε:
Το διάβασες; Και στο λύκειο;! Δεν παύεις να με εκπλήσσεις φίλτατε. Είσαι πραγματικά ένα ανήσυχο πνεύμα. Θα ’θελα πραγματικά μιά ’μέρα να σε γνωρίσω από κοντά και να τα πούμε. ;-)
Athinovio:
Πράγματι. Αν και πρώτη φορά που το διάβασα, έχω καταλάβει πως είναι από τα βιβλία που ξαναδιαβάζονται μετά από λίγα χρόνια· γιατί όλο και κάτι νέο θα έχει να σου διδάξει, καθώς διαβαίνεις τα χρόνια της ζωής σου.
Evangelos:
Πραγματικά, είναι ένα από τα «κορυφαία» βιβλία. Συμφωνώ.
μπορούμε να βρεθούμε όποτε θέλεις..
και να πιούμε εκατό καφέδες...
θα χαρώ..
Ο Έσσε είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς, αν σου άρεσε ο Σιντάρτα μπορείς να αναζητήσεις και άλλα βιβλία του, όπως τα "Λύκος της Στέπας" και "Ντέμιαν".
Περαστικέ:
Τα βιβλία που κατονομάζεις τα έχω διαβάσει αμφότερα. Κι εμένα ο Έσσε μου είναι πολύ αγαπητός.
:-)
Χα χα το σκέφτηκα μετά ότι μπορεί να ήταν λάθος το να υποθέτω ότι δεν τα είχες διαβάσει.
νάρκισσος και χρυσόστομος
Athinovio:
Το βιβλίο που αναφέρεις το έχω προμηθευτεί προ καιρού αλλά δεν έτυχε ακόμη να το διαβάσω· αν και γνωρίζω πάνω-κάτω περί τίνος πρόκειται. Ευελπιστώ να το διαβάσω πριν το τέλος του χρόνου. Ευχαριστώ για την συμβουλή.
:-)
Δημοσίευση σχολίου