1/22/2009

68. Στοιχεία Για Τη Δεκαετία Του ’60


Στοιχεία Για Τη Δεκαετία Του ’60


Διαβάζοντας το βιβλίο του Θανάση Βαλτινού «Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60», καταλαβαίνει κανείς πολλά και ενδιαφέροντα πράγματα για τα ήθη και έθιμα, την ζωή, τις ελπίδες, και γενικότερα τον τρόπο ζωής των ανθρώπων εκείνων. Μεταξύ αυτών, και μερικά πραγματάκια για τα ταμπού και τις ερωτικές... επιθυμίες των καιρών εκείνων. Δημοσιεύω μερικά αποσπάσματα για να πάρουμε μία ιδέα και... Να βουλώνουμε μερικά στόματα «παππούδων» μου μας πρήζουν λέγοντας πως στον καιρό τους ήσαν όλα αγνά και παρθένα (yeah... right!)


[ Πηγή εικόνας ]



ΧΩΡΙΑΤΟΠΑΙΔΟ ζητείται διά πρατήριον βενζίνης, 15-16 ετών, τίμιον και υγειές. Παρέχονται ύπνος, ενδυμασία, μισθός και τυχερά. Βασιλέως Παύλου 146, Βούλα Αττικής, τηλ. 04412

[...]

Πρώτη μάρτυς κατέθεσεν η Μαριάννα, ηλικίας σήμερον 18 ετών, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε τα εξής:

ΜΑΡΤΥΣ: Γεννήθηκα το 1944 σε ένα χωριό έξω από τον Πύργο. Τον πατέρα μου τον σκότωσαν οι αντάρτες και η μητέρα μου ξαναπαντρεύτηκε. Ο πατριός μου όμως δεν με αγαπούσε καθόλου. Αποφάσισα να έρθω να εργαστώ εδώ στην Αθήνα, σε ένα σπίτι, υπηρέτρια. Ήταν μια οικογένεια με τρία παιδιά. Μου έδινα 300 δρχ. τον μήνα. Όταν έφυγα από εκεί γνώρισα κάποιον Χρήστο. Ζήσαμε μαζί για ένα διάστημα σε ξενοδοχείο, δεν μου έδινε όμως λεφτά. Αυτός μόνο πλήρωνε το νοίκι. Και μετά ήθελε να με πείσει να κάνω άλλες δουλειές που εγώ δεν ήθελα. Ζήτησα να βρω άλλη εργασία και πήγα σε ένα εργοστάσιο που έφτιαχνε παιδικά αμαξάκια. Ο διευθυντής του εργοστασίου όταν είδε πως δεν ήξερα από ραπτομηχανή με συνέστησε στην κ. Τζένη, που ζητούσε υπηρέτρια. Εκεί όμως μαζί με τις δουλειές του σπιτιού έκανα και άλλα πράγματα.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Σε συνέστησε σε κανέναν «κύριο»;

ΜΑΡΤΥΣ: Μια μέρα της τηλεφώνησε κάποιος κι όταν έκλεισε το τηλέφωνο μου είπε ότι θα ερχόταν ένας κύριος να του κρατήσω συντροφιά.

[...]

Νικόλα, Νικόλα. Να σκεφτώ που σκοτώνεσαι στη δουλειά αλλά εγώ δε σε θέλω να μου γυρίσεις σακάτης. Ούτε θέλω να καταντήσω σαν τη θεία σου που τη στέγνωσε η μοναξιά, τριάντα δύο χρόνια να περιμένει. Θυμήσου μονάχα τι μου έλεγες όταν παντρευτήκαμε, ότι δεν θα με αφήσεις μοναχή. Και τι να το κάνω που μου στέλνεις και έχω τώρα να πάρω παπούτσια και τσάντα και κοιμάμαι στο διπλό μας κρεβάτι σαν κούτσουρο;
Αν ως τη Λαμπρή δεν έρθεις, εγώ το τρίτο παιδί θα το κάνω, Νικόλα, δεν ξέρω με ποιόν, αλλά εσύ να το ξέρεις.
Τα παιδιά σε χαιρετάνε και σε φιλάνε και εγώ η γυναίκα σου.

Χρυσάνθη

[...]

Εις τον Σταυρόν Αγίας Παρασκευής συνελήφθησαν ο Δημάδιρος Σταύρου, οικοδόμος, ετών 34, και η Ελένη σύζυγος Αθανασίου Καραμπότσου, ετών 36, διότι κατελήφθησαν μοιχευόμενοι εντός της οικίας της τελευταίας. Ούτοι συνελήφθησαν κατόπιν καταγγελίας της συζύγου του πρώτου, απεστάλησαν δε εις την Εισαγγελίαν.

[...]

Αγαπητέ Γρηγόρη,

Σου έστειλα το Πάσχα μια κάρτα με ευχές και την παράκληση να παραλάβεις κάτι από την Εμπορική Τράπεζα (Αιόλου-Σοφοκλέους). Λόγω σιωπής σου και, καθώς η Τράπεζα με πληροφορεί (τμήμα καταθέσεων εξωτερικού) ότι δεν παρουσιάστηκες να παραλάβεις τίποτα, καταλαβαίνω ότι δεν έλαβες την εν λόγω κάρτα. Σημειωτέον ότι επ’ αυτής εικονίζετο μαύρη γυμνή καλλονή και υποθέτω ότι κάποιος ταχυδρομικός (πιθανότατα ο διανομεύς της γειτονιάς σου) εγοητεύθη τόσον ώστε να παραβεί τον υπαλληλικόν του όρκον...

[...]

ΙΩΑΝΝΙΝΑ, 24 ΜΑΪΟΥ [1966]. Του ανταποκριτού μας. Οικογενειακή τραγωδία εξετυλίχθη χθές εις το χωρίον Αλαμάνο της περιοχής Υψηλών Κέδρων, κατά την διάρκειαν αιφνίδιας εαρινής καταιγίδος, η οποία εξέσπασε την 3ην μ.μ. Ο 50ετής βοσκός Δημήτριος Σφυρής και η 24έτις κόρη του Υακίνθη ενώ εφύλλασον τα πρόβατά των κάτωθι μεγάλου δένδρου, όπου είχον καταφύγει, επλήγησαν υπό κεραυνού, υποστάντες ακαριαίον θάνατον. Οι προστρέξαντες χωρικοί τους εύρον απηνθρακωμένους. Εκ της στάσεώς των και της έλλειψεως του κάτω εσωρούχου της Υακίνθης προκύπτει ότι πατήρ και θυγατήρ ευρίσκοντο ενηγκαλισμένοι, προφανώς εις αιμομικτικήν σεξουαλικήν πράξιν. Πολλά εκ των προβάτων αφονεύθησαν επίσης υπό του κεραυνού.

[...]

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 17 ΙΟΥΝΙΟΥ [1966]. Του ανταποκριτού μας. Ασύλληπτος παραμένει ο θρασύς ηδονοβλεψίας και φετιχιστής, ο οποίος αναστάτωσε περί την 11ην νυκτερινήν προχθές τους ενοίκους παλαιάς οικοδομής επί της οδού Καραϊσκάκη πλησίον της Σχολής Τυφλών. Κατά τας υπαρχούσας πληροφορίας, δύο αδελφαί, μαθήτριαι της Σχολής Μαιών, είχον επιστρέψει με το λεωφορείον εις την οικίαν των. Η μία εξ αυτών παρέμεινε εις την κουζίναν διά να ετοιμάση φαγητόν ότε αιφνιδίως αντίκρισε έντρομος εις το παράθυρον την κεφαλήν αγνώστου ανδρός ο οποίος την απεθαύμαζεν εν μέσω αναστεναγμών. Η νέα εκάλεσεν εις βοήθειαν, και εκλαβούσα τον ηδονοβλεψίαν ως Δράκον ευθύς αμέσως ελιποθύμησεν. Εις την κουζίναν έσπευσεν η αδελφή της και οι δύο αδελφοί των, μετά των οποίων διαμένουν, αφυπνισθέντες από τας φωνάς. Ο άγνωστος όμως ηδονοβλεψίας είχε εξαφανισθή. Η νεανίς, απνακτήσασα εν τω μεταξύ τα αισθήσεις της, περιέργαψε το περιστατικόν. Οι δύο αδελφοί εξήλθον εις την αυλήν προς αναζήτησιν του ανωμάλου τύπου, αι έρευναι όμως απέβησαν άκαρποι. Επί πλέον ανεύρον επί του εδάφους δύο εσώρουχα, ανήκοντα εις μίαν των αδελφών, αποσπασθέντα εκ του σχοινίου όπου ήσαν απλωμένα. Επ’ αυτών ο ανώμαλος ηδονοβλεψίας είχε κορέσει το πάθος του.
Αργότερα εις των αδελφών της νέας κατήγγειλε το γεγονός εις την Γενικήν Ασφάλειαν. Ενεργούνται ευρείαι αναζητήσεις προς ανακάλυψιν του ανωμάλου.

[...]

ΝΑΥΠΑΚΤΟΣ, 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ [1966]. Του ανταποκριτού μας. Την 3ην ερχομένου εκδικάζεται εις το κακουργοδικείον της πόλεώς μας η υπόθεσις Βασιλικής χήρας Δ. Βοσκίνη, ετών 29, και Διαμαντή Γ. Ματά, ετών 72, εξ Αγρινίου, κατηγορουμένων, της μεν πρώτης δι’ ανθρωποκτονίαν εκ προθέσεως, του δε δευτέρου δι’ ηθικήν αυτουργίαν. Την 5ην Νοεμβρίου 1959 η κατηγορουμένη εφόνευσεν τον σύζυγόν της Δημήτριον δια κυνηγετικού όπλου, παρακινηθείσα εις τούτο υπό του γέροντος εραστού και συγκατηγορουμένου της.
Ως είχε προκύψει κατά την διάρκειαν της ανακριτικής διαδικασίας, αι σχέσεις των δύο εχρονολογούντο από δεκατετραετίας, επρόκειτο δε διά σχέσεις αιμομικτικάς (ο Ματάς είναι πρώτος εξάδελφος της μητρός Βοσκίνη).
Εξ άλλου, εις κακουργοδικείον Πρεβέζης την 20ήν τρέχοντος εκδικάζεται η υπόθεσις Κ. Δ. Σούτη, ετών 25, εκ Σαμωτής, κατηγορουμένου για τον βιασμό της 70τούτιδος Θεοδώρας συζ. Μιχαήλ Παναρίτη.

[...]

12 ΜΑΡΤΙΟΥ [1967]. Άσεμνες εκρίθησαν μερικές εκ των έξωθι του κινηματογράφου «Πάνθεον» αναρτηθεισών φωτογραφιών από την προβαλλομένην αυστηρώς ακατάλληλον ταινίαν «Πέντε λυσσασμένες για ηδονή». Ο υπεύθυνος του «Πάνθεον» συνελήφθη και κατεδικάσθη εις 4 μηνών φυλάκισιν υπό του Αυτοφώρου Πλημμελειοδικείου.

[...]

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, 27 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ [1968]. Του ανταποκριτού μας. Προσήλθε χθες εις τον ανακριτήν του Δ’ Τμήματος και απελογήθη ο στυγερός συζυγοκτόνος Γεώργιος Μάκος, ο οποίος την παρελθούσαν Πέμπτην και παρουσία του κοινού τους γνωστού Δημητρίου Στάη εφόνευσε, πλήξας για σιδηροσωλήνος εις την κεφαλήν, την σύζυγόν του Ερμιόνην. Ούτος κατά την απολογίαν του ισχυρίσθη ότι προέβη εις την πράξιν του επειδή αγαπούσε παθολογικά την σύζυγόν του. «Μόλις κατάλαβα ότι θα έφευγε από τη ζωή μου θόλωσε το μυαλό μου. Μου φαινόταν ότι δεν θα άντεχα χωρίς αυτήν. Με προκάλεσε στη συζήτηση που είχαμε και χωρίς να το καταλάβω πήρα τον σωλήνα και την κτύπησα».
Ο συζυγοκτόνος μετά την απολογίαν του, ομοφωνία εισαγγελέως και ανακριτού, εκρίθη προφυλακιστέος και ενεκλείσθη εις τα φυλακάς. Σημειώνουμε ότι την στιγμήν της επιθέσεως κατά της συζύγου του ο δολοφόνος ακραύγασε: «Πουτάνα, έβαλες αυτό το φουστάνι για να προκαλέσεις τον φίλο μου».

[...]

ΝΑΥΠΛΙΟΝ, 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ [1968]. Του ανταποκριτού μας. Καταζητείται ο Δημήτριος Καίσαρης, ετών 30, διότι εισέλθων χθες την νύκτα εις την εν Μάνεσι της Αργολιδος οικίαν του Γρηγορίου Δ. Βασιλείου καθ’ ην ώραν ούτος εκοιμάτο μετά της συζύγου του, εξηπλώθη επί της κλίνης των και ήρχισεν να θωπεύη ταύτην ερωτικώς. Αφυπνισθείσα έντρομος η Βασιλική Γ. Βασιλείου ήρχισε να φωνάζει, οπότε ο θρασύς επιδρομεύς αξηφανίσθη πηδήσας εκ του παραθύρου.

[...]

ΚΥΡΙΟΣ, γύρω στα 60, υγιής, υψηλός, μελαχρινός, εμφανίσιμος, με αξιοπρεπή από τριακονταετίας επιχείρησιν και επιπλωμένον διαμέρισμα μεθ’ όλων των ηλεκτρικών συσκευών, μέχρι και πλυντηρίου και τηλεοράσεως, διαζευγμένος με διαζύγιον εις βάρος της και άνευ υποχρεώσεων, ζητεί νέαν έως 30 (τριάντα) ετών, λεπτήν, υψηλήν, ηθικήν, σεμνήν και εμφανίσιμον, προς άμεσον νύμφευσιν και δημιουργίαν ησύχου και ευτυχισμένης οικογενείας. Τηλ. 531.768 ή γράψατε κύριον Χ.Μ., ταχυδρομική θυρίς 312, Σύνταγμα, Αθήναι. Δεκτή και Κυπρία ή Οθωμανίς εκ Δ. Θράκης.

[...]

ΚΑΛΑΜΑΤΑ, 18 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ [1969]. Του ανταποκριτού μας. Υπό του Δικαστηρίου Ανηλίκων της πόλεώς μας κατεδικάσθη εις εγκλεισμόν εις αναμορφωτήριον μέχρις ενηλικιώσεώς της η Σία σύζυγος Π. Κοντομανωλοπούλου, ετών 16, εκ Δρύος Ηλείας, κάτοικος Μεσσηνίας, διότι, κατά το από Μαΐου μέχρι Νοεμβρίου1968 διάστημα, εξώθει εις ακολασίαν μετά του συζύγου της, οργανοπαίκτου, δεκαπενταέτιδα την οποίαν ούτος επί επτάμηνον είχε εγκαταστήσει εις την εν Μεσσήνη οικίαν των, συζών μετά αμφοτέρων. Σημειωτέον ότι η νεανίς απέκτησε και τέκνον μετά του οργανοπαίκτου.

[...]

Αγαπητή κυρία Μίνα,

Κατ’ αρχήν θα ήθελα να σας θυμίσω ποια ακροάτρια είμαι [...] Αλλά φοβάμαι τον χωρισμό, γιατί δεν θα έχω πού να πάω. Να γυρισω πίσω στον πατέρα μου αποκλείεται, θα ξαναρχίσουν τα μαρτύρια. Κυρία Μίνα, αυτός με έκανε δεκατριών χρονών και με είχε δυο χρόνια γυναίκα του και μετά επειδή φοβήθηκε τα σούσουρα με έραψε στον γιατρό και παντρεύτηκα. Και τώρα που δεν θα έχει λόγο να φοβάται θα θέλει πάλι να με έχει. Για να με πάρει η μητέρα μου στην Γερμανία δεν ξέρω αν μπορεί [...]

[...]

ΠΑΤΡΑΙ, 30 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ [1969]. Του ανταποκριτού μας. Κατόπιν καταγγελίας της Ιεράς Μητροπόλεως Πατρών, καταζητείται από την Ασφάλειαν μοναχός ηλικίας 40 περίπου ετών, ο οποίος εχόρευσε τον χορόν της κοιλιάς καθώς και χασάπικον μετά χορεύτριας εις το κέντρον «Σπάθακας», τη συνοδεία μπουζουκίων. Ούτος ισχυρίζετο εις τους θαμώνας ότι προήρχετο από το Άγιον Όρος.


[ Πηγή εικόνας ]



«Στοιχεία για τη δεκαετία του ’60»
Συγγραφέας: Θανάσης Βαλτινός
Εκδόσεις: Εκδόσεις: ΤΟ ΒΗΜΑ (Ιστορία στην λογοτεχνία, τόμος 28)
ISBN: 978-960-469-294-1
Αρ. σελίδων: 336

(Το βιβλίο ανήκει στην σειρά της εφημερίδας «ΤΟ ΒΗΜΑ» με γενικότερη θεματολογία «Ιστορία στην Λογοτεχνία». Αν δεν μπορεί να βρεθεί μέσω της εφημερίδας, φαντάζομαι-ευελπιστώ πως θα υπάρχει δυνατότητα αγοράς του από κάποιον άλλον εκδοτικό οίκο)


—ΤΕΛΟΣ—


Όποιος θέλει, μπορεί να αφήσει το σχόλιό του· με σεβασμό στον εαυτό του και στον συνάνθρωπό του. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενό μου.

2 σχόλια:

sikia είπε...

Αχ δυστυχώς δεν υπήρξαν ποτέ αγνές εποχές γιατί η ύπαρξη μιας ομοιογενούς ομάδας αγνών ανθρώπων είναι ουτοπία/ σενάριο επιστημονικής φαντασίας. (Ούτε καν αγνό παρθένο μαλλί δεν υπάρχει και το λέω εκ πείρας, καθότι είχα πάρε δώσε με πρόβατα.)

Ναυτίλος είπε...

Γευστικό μου Συκουλινάκι:

Πέστα καλέ μου. Έτσι είναι. Εμάς λένε ανήθικους... Αλλά... Κάνανε κι’ οι παλιοί κάτι αίσχη, άλλο πράγμα. Το διαβάζεις αλώστε...

;-)