5/31/2009

83. Ευρωεκλογές και Αποχή: Είναι λύση;


Ευρωεκλογές και Αποχή:
Είναι λύση;


Βασικά, ναι! Έχεις το δικαίωμα να μην πάς να ψηφίσεις στις ευρωεκλογές του 2009 και να πάς για μπάνιο στην παραλία. Και έχεις και το άλλοθι πως όντως, το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα είναι πλήρως απαξιωμένο· για τον πούτσό —μέσα! Άλλα το να κάνεις κάτι τέτοιο είναι εντελώς χαζό. Ναι-ναι! Το ξέρεις κατά βάθος κι’ ο ίδιος.

Κάνουν που κάνουν ό,τι κάνουν· σε έχουν που σε έχουν χεσμένο, μία φορά είπαν κι’ αυτοί να σε φωνάξουν να πεις την γνώμη σου, και δεν πατάς πόδι; Το λες αυτό αντίσταση; Αλήθεια;

Απαξιείς κάτι που πραγματικά είναι πολύ εύκολο να το χάσεις, που το απέκτησες με αίμα άλλων, και που παρά πολλοί άλλοι στον πλανήτη θα θέλανε να το έχουνε, μόνο και μόνο για να πας για μπάνιο (ή να λες πως έτσι κάνεις αντίσταση); Πλάκα μου κάνεις!


[ Πηγή εικόνας ]


Αν δεν θες την κουράδα Α’ και την κουράδα Β’ που σου προτείνουνε, πρέπει να πας να τους το πείς! Να το ξέρουνε και να το καταλάβουνε!

Όχι απλά με το να ρίξεις λευκό, αλλά άκυρο! Το λευκό το παίρνει ο νικητής. Είναι σαν να λές: «Κάντε ό,τι είναι να κάνετε, βρείτε τα, και εγώ θα φάω το κουραδάκι Α’ ή Β’, ανάλογα με το τι θα αποφασίσετε —αλλά το κουραδάκι θα το φάω!»

Ενώ με το άκυρο, τους την σπας εντελώς. Γιατί, και παρουσιάζεσαι, τώρα που μια φορά είπαν κι’ αυτοί να ρωτήσουν την γνώμη σου, και τους λες πως είναι όλοι για τα μπάζα και να πά’ να γαμηθούν! Μπορεί να μην τους γουστάρεις, μπορεί να είσαι πολύ τσατισμένος, αλλά έδωσες το ΠΑΡΟΝ! Δεν απαξίωσες το πολιτικό σύστημα· την δημοκρατία, αλλά τους υποψήφιους (και καταχραστές της δημοκρατίας;) και τις ιδέες και πράξεις που εκπροσωπούν και σου προτείνουν.

Με το να την κάνεις για παραλία με κουβαδάκι και στενό μαγιό, δεν θα γλιτώσεις. Την επομένη θα τους βρεις μπροστά σου. Κι’ όταν θα σου σερβίρουν τα διάφορα μενού με κουράδες για την παιδία, την οικονομία, την οικολογία, την υγεία κλπ., και τους πεις: «Ρε παιδιά! Τί Σκατά είν’ αυτά;!» θα σου απαντήσουν –με το δίκιο τους– πως όταν σου ζητήσανε την γνώμη για το μενού, εσύ έτρεχες στην παραλία πίσω από το ταγκά της πληθωρικότατης ξανθιάς ή τον ευμεγέθη καβάλο του Μίστερ Φέτες!


[ Πηγή εικόνας: Dr. Seeng ]


Σε αυτές τις εκλογές, απαξίωσε τους πολιτικούς, τα κόμματα και τα πρόσωπα που το αξίζουν· όχι την Δημοκρατία και τα βασικά, ιερά και θεμελιώδη δικαιώματά σου! ΔΩΣΕ το ΠΑΡΩΝ!

Αν πραγματικά δεν θέλεις κανέναν –μα κανέναν!–, μην ρίξεις λευκό, αλλά άκυρο! Είναι απλό! Πάρε πολλά ψηφοδέλτια σκισμένα και βαλ’ τα στο φάκελο· πάρε ένα απόκομμα από εφημερίδα ή περιοδικό· γράψε ένα δικό σου μήνυμα σε χαρτί... Ο,τιδήποτε δεν είναι ψηφοδέλτιο μετράει για άκυρο! Μην βάλεις κάτι «βρόμικο», γιατί οι άνθρωποι που κάνουν την καταμέτρηση είναι συμπολίτες σου που τους τράβηξαν εκεί με το ζόρι και δεν σου φταίνε σε τίποτα.

Με εξαίρεση αυτούς που πραγματικά έχουν δουλειές και βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από το εκλογικό τους κέντρο, οι υπόλοιποι, σας παρακαλώ, πρέπει να μην απαξιώσετε τον εαυτό σας. Εκμεταλλευτείτε αυτό το έστω μικρό δικαίωμα που σας παραχωρούνε για να πείτε την πραγματική σας γνώμη, ακόμη κι’ αν αυτή είναι αρνητική για όλους· μεγάλα και μικρά κόμματα.

Μην τους δίνετε το άλλοθι την επόμένη να σας πούνε πως κάνουνε ό,τι κάνουνε κατόπιν «εντολής του Ελληνικού λαού», χωρίς πραγματικά να την έχουνε. Θα υποστείτε τα ίδια προβλήματα με όσους ψηφίσανε. Κάντε τουλάχιστον την διαφορά και δώστε το άλλοθι στον εαυτό σας: πως κάνατε ό,τι ήτανε δημοκρατικώς θεμιτό για να δηλώσετε την οργή και την αποδοκιμασία σας για τις προτεινόμενες επιλογές που σας προτείνανε. Δηλώστε πως είστε ΠΑΡΟΝ στο πολίτευμά σας· πως μετέχετε στην κοινωνία σας, και πως έχετε κρίση και παρακολουθείτε τα τεκταινόμενα —μην αδιαφορείτε!

«Στις εκλογές και στις αποφάσεις δεν απέχεις! Αλλιώς, μιά μέρα θα θεωρηθείς περιττός και θα βρεθείς να απέχεις εσύ από την ζωή!»


—ΤΕΛΟΣ—


Όποιος θέλει, μπορεί να αφήσει το σχόλιό του· με σεβασμό στον εαυτό του και στον συνάνθρωπό του. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενό μου.

8 σχόλια:

mahler76 είπε...

καλά τα λές αν και πιο παραστατικά τα λέει η εικόνα τοθ Dr Seeng

Ναυτίλος είπε...

mahler76:Είπα ν’ αποδείξω πως πράγματι, μία εικόνα ίσον χίλιες λέξεις...

:-P

theodore είπε...

Επέτρεψε μου να διαφωνήσω.
Ολοι μα όλοι,τρέμουν την μεγάλη αποχή σ'αυτές τις εκλογές γιατί θα τους χαλάσει την μανέστρα.
Ενα μόνο θα σου πώ.
Την ώρα που ετοιμάζουν νέους φόρους για εσένα,εμένα,όλους μας,σπαταλάνε εκατομμύρια ευρώ μόνο για διαφήμιση.
Με συγχωρείς αλλά να την χέσω τέτοια δημοκρατία.
Και μην μου πείς ότι λύση είναι να ψηφίσεις Κυνηγούς ή τον Κάτμαν.
Τουλάχιστον η συνειδητή αποχή από το ευρωπανηγυράκι στέλνει ένα μήνυμα στα κοράκια.

mahler76 είπε...

@theodore
ευρωπανηγυράκι είναι η Γιουροβίζιον...

Ναυτίλος είπε...

theodore:Φυσικά και σου επιτρέπω να διαφωνήσεις, αλλά επέτρεψέ μου να διαφωνήσω με αυτό που λες.

Πρώτον, αν η δημοκρατία που έχουμε δεν μας αρέσει, την βελτιώνουμε· δεν την πετάμε στα σκουπίδια. Με την ίδια λογική που επιδιορθώνεις μία χαραμάδα στον τοίχο του σπιτιού και δεν το γκρεμίζεις με την μπουλντόζα.

Δεύτερον, νομίζω πως απαξιείς την δύναμη της αποχής. Η αποχή ερμηνεύετε ως αδιαφορία από το πολιτικό κατεστημένο. Δες τον εαυτό σου όταν κανονίζετε μία έξοδο με την παρέα. Την άλλη μέρα πετάγεται ένας τρίτος που θέλει να έρθει μαζί σας και σας λέει το ένα και το άλλο για την απόφασή σας. Δεν θα του έλεγες κάτι σαν: «Α! Νά ’σουν εδώ όταν τ’ αποφασίζαμε!»;

Οι πολιτικοί δεν φοβούνται την αποχή όσο δείχνουν, απλά προσπαθούνε να μαζέψουν όσα κομματικά πρόβατα βγήκανε από το μαντρί και βόσκουν κοντά σε άλλα «κτήματα».Δες την Αμερική, ή την Γερμανία, ή άλλες μεγάλες «δημοκρατικές» χώρες. Δεν έχουν καμία διάταξη που να λέει πως πρέπει να υπάρχει ένα ελάχιστο ποσοστό ψηφοφόρων. Μπορεί π.χ. να πάει για να ψηφίσει λιγότερο από το 20% του γενικού πληθυσμού, κι’ αυτοί, μ’ αυτά τα δεδομένα να σχηματίσουν κυβέρνηση! Χεστήκανε πατόκορφα για το υπόλοιπο 80%! Γιατί υπόθετουνε –δικαίως– πως οι υπόλοιποι απλά χεστήκανε και θα κάνουνε ότι τους πούνε, γιατί πολύ απλά είναι πολύ άβουλοι και αδιάφοροι για ν’ αντιδράσουνε.

Νομίζεις λοιπόν πως η Ελλάδα αποτελεί εξαίρεση; Πως αν πάνε λίγοι να ψηφίσουνε οι πολιτικοί μας θα πούνε πως οι εκλογές είναι άκυρες; Όχι! Θα μετρήσουν πόσα πρόβατα έχουν στα μαντριά τους και θ’ αρχίσουν τα συνηθισμένα του στυλ: «Το δικό μου μαντρί έχει πιο πολλά πρόβατα», «ναι, αλλά το δικό μου είναι πιο μεγάλο», κλπ. Δεν θα χύσουν δάκρυ για την δική σου αποχή.

Όπως λες όμως, θα υποστείς, μαζί μ’ εμένα τους νέους φόρους, τα μέτρα, και την γενικότερη απαξίωση της δημόσιας ζωής προς χάριν μίας ολιγαρχικής ελιτοκρατίας.

Οπότε, σε ρωτώ, και μην το πάρεις προσωπικά: Μήπως με τον να ψηφίσεις ΑΚΥΡΟ, δείχνεις κάτι; Δεν σου είπα να ψηφίσεις κάποιο μικρό κόμμα με το ζόρι. Αλλά να πεις πως ήσουν παρόν, και δεν σου άρεσε κανένα από τα προτεινόμενα σχέδια εξόδου. Νομίζω πως έτσι δηλώνεις πιο δυνατά την διαφωνία σου, παρά με το να μην πατήσεις πόδι γιατί «όλοι είναι για τον πούτσο και να πα’ να γα’...»

Βέβαια, έχεις και παραέχεις το δικαίωμα να διαφωνείς και να πράξεις κατά το δοκούν. Στο κάτω-κάτω, εδώ είναι η δημοκρατία.

:-)

George Tsitiridis είπε...

nomizo oti anevasame paromio thema
diladi tis ekloges..
teleftaia exoume metaksi mas tilepatheia?

Ναυτίλος είπε...

Πισωγλέντιε:Μπορεί Πισωγλέντιε, μπορεί... Μιά ομοϊδεάζουσα άποψη για την αρσενολαγνεία πάντως, την έχουμε...
;-P

ANESTIOS είπε...

Φίλε Ναυτίλε, με άλλο ύφος (σεβόμενος το δικό σου), ίσως και εν μέρει διαφορετική προσέγγιση, χωρίς φιλοδοξία καθοδηγητή ψήφου, αλλά πολύ κοντά σου και εγώ.
Γιά σένα και όποιον άλλο φίλο θα ήθελε να την δεί αναλυτικά, αν θέλει ας κάνει τον κόπο να ρίξει μιά ματιά και ας πεί και την γνώμη του.
http://anestiosgr.blogspot.com/2009/06/life-style.html