2/18/2009

70. Το Χρήμα Στην Ζωή


Το Χρήμα Στην Ζωή



[Μία γυναίκα από την Αυστραλία μόλις επέστρεψε από την πατρίδα της και συναντάει τον Osho και του λέει τις εντυπώσεις της]

Με ρώτησαν ποιό είναι το μήνυμά σου και πώς ήταν για μένα. Το ποιό δύσκολο που αντιμετώπισα, όχι μόνο στην συνέντευξη, αλλά γενικότερα, ήταν ότι οι άνθρωποι με αντιμετώπισαν με συγκατάβαση. Μου έλεγαν ότι είμαι πολύ ταλαντούχα κι’ ότι πρέπει να παρατήσω την Ινδία και να εργαστώ. Και ο πατέρας μου, μου είπε ότι πρέπει να βρώ μία κανονική δουλειά και φτάνει πιά μ’ αυτά που κάνω!


[ Πηγή εικόνας ]


Δεν μπορούν να καταλάβουν, αυτό είναι φυσικό. Και μπορώ να καταλάβω ότι είναι δύσκολο για σένα, είναι όμως δυσκολότερο για εκείνους. Εκείνοι δεν καταλαβαίνουν. Θεωρούν πως έχεις τρελαθεί. Μπορεί να μην το λένε, νιώθουν όμως ότι κάτι πάει στραβά, επειδή εκείνοι ζουν σε έναν κόσμο όπου τα πάντα κρίνονται σύμφωνα με το χρήμα.

Αν βγάζεις χρήματα, τότε κάνεις κάτι καλό. Όσο περισσότερα χρήματα έχεις, τόσο περισσότερη αξία έχεις η δουλειά σου. Από το σάννυας [βαθμός πνευματικού οδηγού] όμως δεν μπορείς να κάνεις χρήματα. Στην πραγματικότητα, ό,τι έχεις, θα χαθεί. Δεν έχει αξία στην αγορά. Ο Θεός ποτέ δεν ήταν προϊόν που μπορείς να αγοράσεις. Και ο Θεός ήταν πάντοτε για του τρελούς, για εκείνους που δεν ικανοποιούνται με χρήματα και κύρος, για ανθρώπους που θέλουν κάτι από την αιωνιότητα και που δεν ασχολούνται με το εφήμερο, με το απατηλό.

Ο κόσμος όμως είναι τακτοποιημένος μέσα στην αυταπάτη κι’ όποτε κάποιος ξεφύγει από τον κύκλο τους, αρχίζουν όλοι να φωνάζουν δυνατά και να κάνουν πολύ φασαρία, λέγοντας ότι έχει τρελαθεί.

Αυτό είναι απλώς για να προστατέψουν τον εαυτό τους, επειδή αν εσύ είσαι σωστή, τότε εκείνοι λάθος. Δεν γίνεται να είσαστε και οι δύο σωστοί. Αν είσαι εσύ σωστή, τότε είναι όλοι εκείνοι λάθος κι’ αυτό είναι πολύ βαρύ για να το αποδεχτούν. Ολόκληρη η ζωή τους διακυβεύεται και ασφαλώς εκείνοι είναι η πλειοψηφία. Ασφαλώς λοιπόν μπορούν να αποδείξουν ότι έχεις τρελαθεί.

Και θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι είσαι ταλαντούχα, ότι πρέπει να γίνεις αυτό κι’ εκείνο... όμως το μεγαλύτερο ταλέντο είναι απλώς το να υπάρχεις κι’ αν κάτι είναι να βγεί απ’ αυτήν την ύπαρξη, θα βγεί. Τότε όμως δεν θα είναι η δουλειά σου, θα είναι η κλίση σου, όχι ένα επάγγελμα. Απλώς θα αγαπάς αυτό που κάνεις και θα ευχαριστείς τους ανθρώπους που σου επιτρέπουν να το κάνεις, αυτό είναι όλο. Αν αισθάνεσαι ότι θέλεις να ζωγραφίσεις, θα ζωγραφίσεις. Ο σκοπός όμως θα είναι η ίδια η ζωγραφική.

Διάβαζα για έναν ποιητή, ο οποίος έλεγε στους φίλους του ότι γράφει ένα βιβλίο. Κανένας δεν ενδιαφερόταν. Ρωτούσαν: «Ποίηση;» Και το θέμα εγκαταλείπονταν ευγενικά. Πολλά χρόνια μιλούσε στους ανθρώπους για το βιβλίο που έγραφε, ότι είχε σχεδόν ολοκληρωθεί, αλλά κανένας δεν ενδιαφερόταν.

Ύστερα το βιβλίο εκδόθηκε κι’ έγινε διάσημο κι’ ο άνθρωπος βραβεύτηκε κιόλας γι’ αυτό. Τότε, όλοι εκείνοι οι φίλοι άρχισαν να έρχονται και να επαινούν το βιβλίο. Ο ποιητής γράφει ότι αυτό που του προκάλεσε έκπληξη, επειδή όταν το έγραφε, δεν ενδιαφερόταν κανένας, όταν όμως βραβεύτηκε, άρχισαν να το επαινούν. Δεν ήταν όμως για την ποίηση, ήταν για το βραβείο.


[ Πηγή εικόνας ]


Οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για τα αποτελέσματα, όχι για αυτή καθαυτή την πορεία της δημιουργικότητας. Αν ζωγραφίζεις και δεν κερδίζεις χρήματα, τότε είσαι τρελός. Αν κερδίζεις χρήματα χωρίς να κάνεις τίποτα, τότε είσαι ταλαντούχος. Ο πιο πετυχημένος άνθρωπος είναι εκείνος που κερδίζει πολλά χρήματα χωρίς να κάνει τίποτα. Και αποτυχημένος είναι εκείνος που κάνει πολλά και δεν κερδίζει τίποτα.

Δεν μπορούν να καταλάβουν, επειδή διακυβεύονται πολλά. Έχουν επενδύσει ολόκληρη τη ζωή τους. Νιώσε λοιπόν συμπόνια γι’ αυτούς. [...]


«Προπαντός μην Παραπατάς»
Συγγραφέας: Osho
Εκδόσεις: Ρέμπελ
ISBN: 960-7259-97-4
Αρ. σελίδων: 370


—ΤΕΛΟΣ—


Όποιος θέλει, μπορεί να αφήσει το σχόλιό του· με σεβασμό στον εαυτό του και στον συνάνθρωπό του. Σας ευχαριστώ που διαβάσατε το κείμενό μου.

Σύνδεσμοι: (ανοίγουν σε νέο παράθυρο)
en.wikipedia.org/wiki/Osho

2 σχόλια:

Greek Rider είπε...

Πολύ επίκαιρο κείμενο που δείχνει την εργαλειακή λογική της εποχής μας.

Ναυτίλος είπε...

Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο το σήκωσα φίλτατε Greek Rider. ;-)